Moeten kernwapens gewoon verboden worden?

Van 27 april tot 22 mei vindt in New York de vijfjaarlijkse herzieningsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag (NPV) plaats. Professor Internationale Politiek Tom Sauer schetst in deze MO*paper hoe het staat met de strijd tegen kernwapens. Is er de laatste jaren vooruitgang geboekt of staan we nog mijlenver af van de verwijdering van deze massavernietigingswapens? 

  • CC BY-NC 2.0_US_Government Komt er ooit een verbod op kernwapens? CC BY-NC 2.0_US_Government

Het nucleair non-proliferatieregime, dat tot stand is gekomen in de jaren 1960 en 1970, heeft zeker zijn verdienste. Maar het gebrek aan ernstig engagement van de kernwapenstaten om hun kernwapens te elimineren – zoals het Nucleair Non-Proliferatieverdrag (NPV) dat nochtans vereist – krijgt meer en meer kritiek van de niet-kernwapenstaten. 

Hun geduld raakt op. Ze hebben nieuwe moed gevat dankzij het zogenaamde humanitair initiatief, dat onder andere uitgaat van het idee om kernwapens te verbieden.

 

De vijfjaarlijkse herzieningsconferentie van het NPV, van 27 april tot 22 mei 2015 in New York, zal een test zijn om de sterkte van het humanitair initiatief te meten en te zien in welke mate de kernwapenstaten de boodschap hebben begrepen.

Deze MO*paper zoekt uit in welke mate het NPV en het humanitair initiatief complementair zijn en tracht de invloed van deze nieuwe benadering op de komende herzieningsconferentie in te schatten.

Over de auteur

Tom Sauer is professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde ondermeer aan de K.U.Leuven en aan het Bologna Center van de Paul H.Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) aan de Johns Hopkins University (Italië). Tom Sauer is als Research Fellow verbonden geweest met de John F.Kennedy School of Government aan Harvard University (VS). In 2009 kreeg hij de titel van Ambassadeur voor de Vrede van Pax Christi Vlaanderen.

Een gelijkaardige tekst werd eerder gepubliceerd in het Engels als paper van de Deep Cuts Commission.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift