Twee MO*papers over 25 jaar multilaterale ontwikkelingssamenwerking

Kris Panneels is sinds 1975 werkzaam op het domein van de multilaterale ontwikkelingssamenwerking. Als verantwoordelijke voor de Directie Multilaterale Samenwerking van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking tussen 2003 en 2011 was hij een bevoorrecht getuige van de evolutie die deze sector heeft gekend. Op het einde van zijn loopbaan schreef hij een analyse van de trends in de multilaterale ontwikkelingssamenwerking tijdens de voorbije vijfentwintig jaar. Deze analyse kan u lezen in twee gratis MO*papers.

  • © WHO © WHO

MO*paper #107: Wat we samen doen, doen we beter?

De multilaterale ontwikkelingssamenwerking is de voorbije vijfentwintig jaar sterk geëvolueerd. In deze paper bekijken we de grote tendensen en de financiële parameters. Daarbij hanteren we een breed perspectief, wat wil zeggen dat we de multilaterale samenwerking zullen omschrijven als de samenwerking die verloopt via multilaterale instellingen, ook wanneer de middelen die daarvoor worden aangewend afkomstig zijn van bilaterale of thematische budgetlijnen.

Download hier deze MO*paper.

MO*paper #108: Kan een kleine speler groot worden in multilateraal verband?

Deze paper brengt een bondig en toegankelijk overzicht van de Belgische samenwerking met multilaterale partners tijdens de voorbije vijfentwintig jaar. We baseren ons vooral op de omvang en de evolutie van de financiële stromen, maar brengen daarnaast ook enkele inhoudelijke aspecten onder de aandacht. Er is immers weinig informatie beschikbaar over de aard en de finaliteit van het Belgisch multilateraal samenwerkingsbeleid, dat toch een omvangrijk deel van de Belgische ontwikkelingssamenwerking vertegenwoordigt. In het algemeen zijn er weinig publicaties over de veranderingen die dat beleid heeft gekend. Met deze analyse proberen wij enige bescheiden institutionele kennis bijeen te brengen die het gemakkelijker moet maken om de huidige invulling van het multilaterale beleid in een bredere en vooral ook langeretermijncontext te plaatsen.

Download hier deze MO*paper.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift