09.09

MO*talks - Coronacrisis: genadeklap voor de internationale orde?

MO*talks in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren
Woensdag 9 september, 20u-21u30, online event via Zoom.
Tickets hier te reserveren.

De internationale orde die na de twee wereldoorlogen gebouwd werd onder Amerikaans leiderschap en rond het raamwerk van de Verenigde Naties, was al voor de coronacrisis een “risicopatiënt”. Niet enkel de leeftijd (de VN vieren dit jaar hun 75ste verjaardag) van de instellingen en organisaties maakte de internationale orde kwetsbaar, de echte “onderliggende aandoening” was het America First-beleid van de regering Trump en andere nieuw-nationalistische machthebbers of partijen in de rest van de wereld. 

Zorgt de coronacrisis voor de finale doodsteek voor de al in ademnood verkerende, oude internationale orde? Of zorgt ze voor een hoognodige herinnering aan de onmisbaarheid en wijsheid van die orde, ook al kunnen nieuwe generaties het uiteraard beter doen dan hun voorgangers?  

1. Kunnen mondiale problemen aangepakt worden zonder internationale instellingen en afspraken? 

Gie Goris praat hierover met Olivier De Schutter en XX. Kunnen klimaat, migratie en ongelijkheid aangepakt worden zonder een kader dat internationaal afgesproken en nageleefd wordt? Kan dat van onderaf opgebouwd worden? Moeten natiestaten de bouwstenen blijven van een internationale ordening?

  • Olivier De Schutter is een Belgisch mensenrechtenexpert, doceert aan de UCLouvain, het Europacollege en Columbia University in de VS. Sinds mei is hij VN-Speciaal Rapporteur over Extreme Armoede en Mensenrechten, van 2008-2014 was hij VN-Speciaal Rapporteur over Recht op Voedsel. 
  • XX

2. Een andere wereld, maar welke?

De geopolitiek kantelt in 2020, door COVID-19, door herwonnen kracht van nationalisme , door de assertieve houding van China… In welke richting verandert de wereld, en welke impact heeft dat op de naoorlogse internationale orde? John Vandaele praat hierover met David Criekemans en Louise van Schaik.

  • David Criekemans doceert buitenlands beleid aan de Universiteit Antwerpen, internationale politiek en veiligheid aan het University College Roosevelt in Middelburg (Nederland) en geopolitiek aan het Geneva Institute of Geopolitical Studies (Zwitserland). Hij verricht studies over actuele geopolitieke vraagstukken en  publiceert over buitenlands beleid en diplomatie.
  • Louise van Schaik is bij het Nederlandse Clingendael Instituut hoofd van de Unit EU & Global Affairs. Ze coördineert daar ook onderzoek naar klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

3. Hebben de Lage Landen nog een rol in de internationale orde van de 21ste eeuw? En welke waarden moeten in de toekomstige wereld centraal staan?

Is de toekomstige wereldorde nog gefundeerd op mensenrechten en nationale soevereiniteit? Is de de liberale democratie nog te redden? Is de komende wereldorde een Pax Sinica, en wat zou dat dan wel betekenen? De vier gasten en twee moderatoren gaan samen in gesprek.

Reserveer hier je ticket(s).

Praktische informatie

  • Wanneer: Woensdag 9 september, 20u-21u30, online event via Zoom.
  • Minstens een deel van de avond verloopt in het Engels.
  • Ticketprijs: €3. Tickets hier te reserveren. Na reservatie krijg je tijdig de Zoom-link toegestuurd.
  • Ben je proMO*? Dan kan je deze online gespreksavond gratis bijwonen mits inschrijving via proMO@mo.be.
woensdag, 9 september, 2020 - 20:00