16.12

MO*talks: Iedereen legaal!? | Festival van de Gelijkheid

Vrijdag 16 december, 16u-17u30, Festival van de Gelijkheid, Theaterzaal De Vooruit, Gent. 

Koop een festivalpas en schrijf je in via de website van het Festival van de Gelijkheid.
 
Het belang van identiteitsdocumenten is groter dan ooit. Ze vormen wereldwijd de basis voor de erkenning van burger- en mensenrechten, zijn het administratieve fundament van ons bestaan, en bepalen onze omgang met de overheid. Maar ze worden op politiek niveau streng bewaakt, bieden een kans om mensen uit te sluiten, en een gebrek aan deze documenten duwt mensen steevast in penibele situaties. We praten erover met experts en mensen uit de praktijk. Dichter Sumai Yahya brengt een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst.
 
Sprekers:  

 • Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISH). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis.  
   
 • Sumai Yahya, Syrisch-Nederlandse dichter, schrijver, filmmaker en fotograaf. Hij won de Jonge Campert-prijs voor beste dichter op het Winternachten Festival 2018, werd geselecteerd voor de deBuren Parijs residentie en nam deel aan het project Besmette Stad 2021.
   
 • Griet Jacques, coördinator Beweging & Communicatie — Gastvrij Netwerk bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Gastvrij Netwerk versterkt lokale vrijwilligersorganisaties, dichtbij en solidair met mensen op de vlucht.
   
 • Fatima Noori, jonge Afghaans-Belgische schrijfster. Zes jaar geleden moest Fatima en haar gezin vluchten. Na een afschuwelijke reis belandde ze in België. Ze schreef haar ervaring neer in “Het boek van Fatima. Een stem tegen de stilte”.
   
 • Tine Danckaers, journaliste bij MO* en onder meer gespecialiseerd in migratie, is moderator.

Organisatie: MO*, deBuren & Sociaal.net

Koop een festivalpas en schrijf je in via de website van het Festival van de Gelijkheid.

vrijdag, 16 december, 2022 - 16:00