21.04

MO*talks: Je privacy of je leven

Woensdag 21 april, 19u30, via Zoom, i.s.m. deBuren. In het Engels.

Van camera’s op straat tot sociale media: ieders recht op privacy staat vandaag onder druk. Maar wie bekommert zich om de privacy van mensen met vaak grotere zorgen? Transgender personen, activisten, mensen op de vlucht… Hoeveel keuzevrijheid heb je wanneer je moet kiezen tussen je privacy of je leven?

MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky praat hierover met professor Paul De Hert (VUB en Tilburg University), Nani Jansen Reventlow, directrice van het Digital Freedom Fund, Sarah Chander, beleidsadviseur bij European Digital Rights en Teki Akuetteh Falconer, directrice van Africa Digital Rights’ Hub.

Gratis deelname. Inschrijven via info@mo.be

Organisatie: MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Over de sprekers

 • Prof. Dr. Paul De Hert is verbonden aan de VUB en Tilburg University. Hij is co-voorzitter van de Brussels Privacy Hub, co-stichter van Privacy Salon en bestudeert problemen op het gebied van privacy, technologie, mensenrechten en strafrecht. 
   
 • Nani Jansen Reventlow is een internationaal bekende mensenrechtenadvocaat uit Nederland, gespecialiseerd in digitale rechten en vrijheid van meningsuiting. Ze is oprichter/directeur van het Digital Freedom Fund (DFF), gevestigd in Berlijn. DFF ondersteunt partners in Europa om digitale rechten te bevorderen met strategische procesvoering. Nani is ook de initiatiefnemer van het Catalysts for Collaboration project, dat activistische organisaties inhoudelijk ondersteunt bij strategische procesvoering in campagnes voor digitale (mensen)rechten. Nani is o.a. docent rechten aan de Columbia Law School, adjunct-professor aan de Blavatnik School of Government van Oxford University en affiliate bij het Berkman Klein Center for Internet & Society van Harvard University, waar ze in 2016-2017 Fellow was. Verder is ze o.a. adviseur op het gebied van technologie en sociale rechtvaardigheid bij het World Economic Forum, lid van het Human Rights Watch Policy Committee en het Human Rights Watch Netherlands Committee.
 • Sarah Chander is Senior Policy Advisor bij EDRi (European Digital Rights). EDRi is het grootste Europese netwerk voor de verdediging van rechten en vrijheden online. Sarah houdt zich vooral bezig met beleidswerk rond kunstmatige intelligentie en de bestrijding van discriminatie en ongelijkheid op het gebied van digitale rechten. Eerder werkte Sarah bij het European Network Against Racism (ENAR) aan een breed scala van onderwerpen, waaronder wetgeving en beleid tegen discriminatie, intersectionele rechtvaardigheid, staatsracisme, raciale profilering en politiegeweld. Ze was ook betrokken bij de beweging tegen detentie van immigranten.
   
 • Teki Akuetteh Falconer is oprichter en directeur van Africa Digital Rights Hub, een NGO die streeft naar de bevordering van digitale rechten op het Afrikaanse continent. Ze is Senior Partner bij Nsiah Akuetteh & Co., een advocatenkantoor in Accra (Ghana) dat gespecialiseerd is in informatietechnologie en telecommunicatiewetgeving in Afrika. Teki is consultant op het gebied van privacy en gegevensbescherming en heeft eerder voor de regering van Ghana gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende belangrijke wetten voor de ICT-sector. Verder is ze o.a. lid van de Taskforce voor Privacy en Medische Gegevens van de speciale VN-rapporteur voor privacy.
   
 • Jago Kosolosky is sinds 1 augustus 2020 hoofdredacteur van MO*. 

Verloop van de avond

19:30-20:05

Jago Kosolosky spreekt met Nani Jansen Reventlow en Teki Akuetteh Falconer over de huidige problemen inzake privacy. Hoe worden de levens van mensen vandaag geraakt?

20:05-20:40 

Jago Kosolosky gaat in gesprek met Sarah Chander en Prof. Dr. Paul De Hert over mogelijke oplossingen. Welke institutionele en politieke maatregelen zijn nodig om ieders recht op privacy wereldwijd te garanderen?

20:40-21:00

Q&A met alle gasten (vragen kunnen gesteld worden via de chatfunctie).

Lees meer in ons dossier Je privacy of leven.

woensdag, 21 april, 2021 - 19:30