Kraakjong: niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België

Het verhaal van Mohamed, zestien, dakloos en alleen in Brussel, door alle mazen van wetten en reguleringen vallend, is exemplarisch voor de Belgische opvangcrisis. Het pingpongspel tussen federale overheid en de gemeenschappen helpt ook niet echt mee. In dit dossier komt u alles te weten over de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België.

Kraakjong: Mohamed, minderjarige buiten de Brusselse opvang
Dit is het verhaal van Mohamed, Marokkaans, zestien en dakloos in Brussel. Zoals hij lopen er tientallen, misschien wel honderd in Brussel rond, zeggen jeugdwerkers. Toch is het een uniek relaas, over een kraakjong, voorbestemd voor een onbestemd bestaan.

Lees verder

‘De Belgische staat moet zijn eigen wetgeving naleven’
Steeds meer niet-begeleide minderjarigen (nbmv) komen naar ons land en “stranden” in Brussel. Door een tekort aan opvangplaatsen in de federale asielcentra en in de bijzondere jeugdzorg zijn een deel van deze jongeren – vooral zij die geen asiel aanvragen – dakloos. Franz Geleyn, Brussels advocaat, behandelt jaarlijks een veelvoud van hun dossiers, en vindt de huidige situatie verontrustend.

Lees verder

‘De asielcrisis is onder controle, maar nog niet opgelost’
Fanny François, tot juli directeur-generaal ad interim van Fedasil, wil het zwart op wit: Fedasil is niet bevoegd voor de nbmv’s die geen asiel aanvragen. Dat is de taak van de Gemeenschappen.

Lees verder

Verklarende woordenlijst van de niet-begeleide minderjarige vreemdeling
België telde in 2011 3.528 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Maar wat is zo’n ‘nbmv’ eigenlijk? En hoe wordt de opvang voor deze kwetsbare groep in ons land geregeld?

Lees verder

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift