De VS telt het grootste aantal gedetineerden ter wereld. Dat blijkt uit een nationaal rapport dat de bevolkingstoename in de Amerikaanse gevangenissen bestudeert.
Meer dan één op de honderd Amerikanen zit in de gevangenis. Dat meldt een Amerikaans federaal onderzoeksbureau in een rapport over de bevolkingstoeme in de Amerikaanse gevangenissen..


De Verenigde Staten staat met haar 2 319 258 miljoen gedetineerden op de eerste plaats op de wereldranglijst. Zelfs China oogt – met ‘slechts’ 1,5 miljoen gedetineerden – bescheiden tegenover de Westerse grootmacht.


De vijftig Amerikaanse staten gaven vorig jaar gezamenlijk 49 miljard dollar uit voor de strafinstellingen. Dat bedrag ligt zes keer hoger dan het Amerikaans budget voor hoger onderwijs.


Voor verschillende staten is de financiële last ondraaglijk geworden. De voornamelijk armere staten moeten noodgedwongen op zoek naar goedkopere oplossingen, zoals alternatieve straffen voor lichte criminaliteit.


Volgens het rapport is de grotere bevolkingspopulatie in de gevangenissen geen gevolg van toegenomen criminaliteit maar van het eigen rechtsysteem. De three-strikes-wet bijvoorbeeld is een erg populaire toepassing in het Amerikaanse recht - misdadigers krijgen langere straffen naargelang zij in hun criminele daden blijven herhalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift