1000 Voices for Peace is meer dan een memorandum

De herdenking van de Groote Oorlog vindt op 9 november een absoluut hoogtepunt in de Basiliek van Koekelberg. Daar zullen koren uit onder andere België, Canada, Thailand en Slovakije onder begeleiding van het Brussels Philharmonic Orchestra samen zingen voor de vrede. 1000 Voices for Peace belooft een overweldigend spektakel te worden. Ook voor de koren zelf. 

  • 1000 Voices For Peace

De zomervakantie laat zich zelden stil aankondigen. Ook in het Koninklijk Atheneum van Koekelberg zitten 75 leerlingen met hun hoofden duidelijk al bij broeierige zomeravonden, in plaats van in de kelder van hun school, waar ze eigenlijk moeten workshoppen. Aan Anthony Heidweiller van het wereldvermaarde Kyteman Orchestra om uit dat jonge grut, dat hij steevast met ‘u’  aanspreekt, een toonvast koor te boetseren. Hij haalt een blauwdruk boven van de Basiliek.

“Dit bent u. Vanuit de duisternis komt u tussen de toeschouwers te staan en u kijkt hun recht in de ogen. Dat wordt ongelooflijk intimiderend, want op dat moment zal de muziek heftig opzwepen, terwijl de Basiliek helrood oplicht.”

President van Malta

Het is belangrijk dat de leerlingen hun plaats kennen in dit totaalgebeuren. In november zingen Zinaïda, Sander, Milan en Clelia samen met meer dan duizend anderen niet alleen voor Herman Van Rompuy, maar ook voor het koninklijk echtpaar én de president van Malta. Plots staan de hoofden allemaal helder in de kelder.

De leerlingen zullen worden gekoppeld aan een Estlands koor, waarmee ze een compositie brengen van de Catalaanse cellist Pablo Casals. In het Catalaans. Niet simpel, en daar komt nog bij dat ze als koor nooit eerder hebben opgetreden. “Als professional doe ik niets liever dan met amateurkoren werken”, vertelt Heidweiller. “U merkt toch zelf dat het hier gónst van de energie? Deze jonge mensen zijn inderdaad onervaren, maar in elke noot die ze aanslaan, voel ik dat ze niets liever doen dan zingen.”

Eerbetoon

Klopt. “Ik doe dit echt voor de ervaring”, zegt Sander (15). “Het Philharmonic, die zijn niet de minste om samen mee op te treden, hè.” Dat is niet anders voor Milan (12), die al sinds zijn vierde viool speelt.

Het klinkt allemaal als muziek in de oren voor Heidweiller. ’‘Dit wordt geweldig, in de meest vredevolle zin van het woord! » De artistiek coördinator is een spring-in-’t-veld zoals u en ik ze te weinig tegenkomen, maar persoonlijke tragedie is hem niet vreemd. “Tot mijn veertiende stotterde ik. Het onbegrip dat daaruit voortvloeide, heeft me heel veel leed berokkend. Nu praat ik probleemloos omdat ik ben beginnen zingen. 1000 Voices for Peace is mijn eerbetoon, aan muziek, aan vrede, en aan mijn vader, die anderhalve maand geleden is overleden.”

Annelies (16) en Zinaïda (15) zijn misschien nog niet getekend door zulk verdriet, in hun zin voor verantwoordelijkheid tonen ze zich alvast heel matuur: “Het is ons niet te doen om persoonlijke roem. Hier moeten we samen opvallen als een heel krachtige stem met een boodschap.” De naam van het koor? Colom. Catalaans voor (vredes)duif. 

Tijdens het Festival van Vlaanderen Brussel geeft 1000 Voices for Peace op 5, 6 en 7 november 16 duoconcerten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Op 9 november staan alle 35 koren samen in de Basiliek van Koekelberg. http://www.1000voices.be/nl/

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Peter Vanwijnsberghe

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • StampMedia versterkt de stem van jongeren tussen 16 en 26 jaar. Ze dichten de inhoudelijke en vormelijk kloof tussen media en jongeren door hen (en hun begeleiders) mediawijs te maken en