51,2 miljoen vluchtelingen in kaart gebracht

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag lanceerde de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) het jaarlijkse Global Trends Report. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht. De helft daarvan zijn kinderen. Een overzicht in cijfers en beelden.  

De helft van alle vluchtelingen wereldwijd zijn kinderen.

  • Volgens het rapport zijn er momenteel 51,2 miljoen mensen op de vlucht. Dat zijn er 6 miljoen meer dan in 2012. Dit cijfer omvat 16,7 miljoen vluchtelingen, 33,3 miljoen interne vluchtelingen (IDP) en 1,2 miljoen asielzoekers. De groep van interne vluchtelingen, die hun huis verlieten maar binnen de eigen landsgrenzen bleven, is het sterkst in aantal gestegen.

© UNHCR

  • In 2013 vluchtten 10,7 miljoen nieuwe mensen, waarvan 8,2 binnen de eigen landsgrenzen. Dat zijn maar liefst 32,000 mensen per dag die op de vlucht zijn voor conflict en vervolging. De nieuwe vluchtelingen van dit jaar zijn voornamelijk afkomstig uit Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

© UNHCR

  • Meer dan de helft van het totale aantal vluchtelingen (53 procent) onder de zorg van het UNHCR is afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Somalië.

© UNHCR

 

  • 1 op de 2 vluchtelingen zijn kinderen. Dat zijn er meer dan in 2009, toen dat aantal nog rond 41 procent schommelde. 25,300 kinderen, gescheiden van of niet begeleid door hun ouders, vroegen het afgelopen jaar asiel aan.  

© UNHCR

  • In 2013 konden 414,600 mensen terugkeren naar huis. Dat aantal ligt een vijfde lager dan het jaar ervoor, en is het vierde laagste niveau ooit. In de laatste tien jaar keerden 6,5 miljoen mensen huiswaarts, een enorme daling ten opzichte van de 14,6 miljoen van het decennium ervoor. Als duurzame oplossingen ondersteunt het UNHCR niet alleen de vrijwillige repatriëring naar het thuisland, maar ook een hervestiging in andere landen of een lokale integratie.

© UNHCR

  • 86 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen door ontwikkelingslanden, wat 16 procent meer is dan tien jaar geleden. Pakistan, Libanon en Iran ontvangen het grootste aantal vluchtelingen. Ondertussen zijn er 98,400 mensen geplaatst in 21 verschillende landen.

© UNHCR

De cijfers stellen een groot aantal mensen voor die hulp nodig hebben. Ze hebben dan ook een enorme impact op de budgetten van buitenlandse donoren en de opvangcapaciteiten van de landen waar de vluchtelingen terecht komen. António Guterres, Hoge Commissaris voor de VN-Vluchtelingenorganisatie, reageert op deze cijfers: ‘Er is vandaag een gevaarlijk gebrek aan vrede. Politieke oplossingen zijn dringend nodig.  Zonder die oplossingen zullen de alarmerende niveaus van conflict en het lijden die deze figuren tonen, verder stijgen.’

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift