Aanhoudende confrontaties in Lubumbashi maken slachtoffers

In de tweede stad van Congo, Lubumbashi, zijn gisteren doden gevallen, vernemen we per sms van onze correspondent ter plekke, Joseph Kazadi. Het internet ligt immers plat. Vandaag gaan de confrontaties verder. 

  • Jago Kosolosky/MO* (CC BY-NC 2.0) In de straten van Lubumbashi zingen jongeren liederen tegen Kabila. Jago Kosolosky/MO* (CC BY-NC 2.0)

Gisteren vonden botsingen plaats tussen de plaatselijke bevolking en de militairen die opgesteld staan langs de grote verkeerswegen. Twee burgers en drie politieagenten werden daarbij gedood. Er vielen verscheidene gewonden. Daarnaast werden zo’n zeventig mensen gearresteerd.

Deze woensdagmorgen gaan de gevechten door. Jongeren zingen liederen tegen Kabila. De markten en winkels blijven gesloten voor de derde dag op rij. Er wordt het ergste gevreesd in de komende dagen vooral omdat de militairen met echte kogels schieten. Sommige ouders hebben hun kinderen binnen gehouden nadat jongeren gisteren vier vrachtwagens afkomstig uit Zambia in brand hebben gestoken.

Sommige Congolezen en buitenlanders blijven de stad verlaten via de weg naar Kasumbalesa, de grensstad met Zambia.  De jongeren die betrokken zijn bij de gevechten, beweren dat de soldaten die met echte kogels schieten, Tutsi’s zijn afkomstig uit Rwanda. Een bewering die twijfelachtig is omdat vorige week al, ten onrechte, paniek uitbrak in Lubumbashi toen zogezegde Tutsi-legereenheden de stad binnenkwamen.  Zeker is wel dat de ontplooide strijdkrachten de lokale talen noch het Swahili, noch het Lingala spreken. 

Afgevaardigden van de VN-vredesmacht MONUSCO en van het Rode Kruis circuleren in de wijken van de stad om gewonden bij te staan. Het centrum van de stad blijft doods, voor de derde dag op rij. Ondanks de oproep tot kalmte van gouverneur Kazembe bleven ook de scholen, net als het internet, gesloten.

In Goma werden door de oppositiekrachten op zondag rode kaarten voor Kabila uitgedeeld die opriepen tot een vreedzame volkscamping op het centrale ronde punt. Nadat een samenscholingsverbod werd uitgevaardigd, werden talloze personaliteiten van de oppositie en van de civiele beweging Lucha die zich wel in protest samen bevonden, gearresteerd. Zij blijven aangehouden op verschillende plaatsen in de stad. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.