Aanhoudende confrontaties in Lubumbashi maken slachtoffers

In de tweede stad van Congo, Lubumbashi, zijn gisteren doden gevallen, vernemen we per sms van onze correspondent ter plekke, Joseph Kazadi. Het internet ligt immers plat. Vandaag gaan de confrontaties verder. 

  • Jago Kosolosky/MO* (CC BY-NC 2.0) In de straten van Lubumbashi zingen jongeren liederen tegen Kabila. Jago Kosolosky/MO* (CC BY-NC 2.0)

Gisteren vonden botsingen plaats tussen de plaatselijke bevolking en de militairen die opgesteld staan langs de grote verkeerswegen. Twee burgers en drie politieagenten werden daarbij gedood. Er vielen verscheidene gewonden. Daarnaast werden zo’n zeventig mensen gearresteerd.

Deze woensdagmorgen gaan de gevechten door. Jongeren zingen liederen tegen Kabila. De markten en winkels blijven gesloten voor de derde dag op rij. Er wordt het ergste gevreesd in de komende dagen vooral omdat de militairen met echte kogels schieten. Sommige ouders hebben hun kinderen binnen gehouden nadat jongeren gisteren vier vrachtwagens afkomstig uit Zambia in brand hebben gestoken.

Sommige Congolezen en buitenlanders blijven de stad verlaten via de weg naar Kasumbalesa, de grensstad met Zambia.  De jongeren die betrokken zijn bij de gevechten, beweren dat de soldaten die met echte kogels schieten, Tutsi’s zijn afkomstig uit Rwanda. Een bewering die twijfelachtig is omdat vorige week al, ten onrechte, paniek uitbrak in Lubumbashi toen zogezegde Tutsi-legereenheden de stad binnenkwamen.  Zeker is wel dat de ontplooide strijdkrachten de lokale talen noch het Swahili, noch het Lingala spreken. 

Afgevaardigden van de VN-vredesmacht MONUSCO en van het Rode Kruis circuleren in de wijken van de stad om gewonden bij te staan. Het centrum van de stad blijft doods, voor de derde dag op rij. Ondanks de oproep tot kalmte van gouverneur Kazembe bleven ook de scholen, net als het internet, gesloten.

In Goma werden door de oppositiekrachten op zondag rode kaarten voor Kabila uitgedeeld die opriepen tot een vreedzame volkscamping op het centrale ronde punt. Nadat een samenscholingsverbod werd uitgevaardigd, werden talloze personaliteiten van de oppositie en van de civiele beweging Lucha die zich wel in protest samen bevonden, gearresteerd. Zij blijven aangehouden op verschillende plaatsen in de stad. 

LEES OOK

© Koning Boudewijnstichting, Michel Katompa
Goed bestuur betekent in de bedrijfswereld: de wetgeving respecteren en goed zijn voor je werknemers. In de Democratische Republiek Congo is die combinatie niet evident.
© Elien Spillebeen
Sinds oktober 2014 worden in de streek van Beni, een stad in het oosten van Congo, op regelmatige basis gruwelijke aanvallen op de bevolking uitgevoerd.
VoteTshisekedi (CC BY 2.0)
Gisteren overleed de legendarische Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi in een Brussels ziekenhuis.
Bizimana Jean (CC0)
‘We zullen het stuk over kolonialisme niet kunnen bespreken door tijdsgebrek’, zei de professor.