Aantal miskramen stijgt fors door natuurrampen

Natuurrampen hebben een aanzienlijke invloed op het aantal miskramen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld op basis van cijfers voor de orkanen Katrina en Rita.

  • Arpana  (CC BY-ND 2.0) Arpana (CC BY-ND 2.0)

Katrina trok op 29 augustus 2005 een spoor van vernieling door de zuidelijke staat Louisiana. Op 24 september maakte Rita het nog erger. Ruim 200.000 woningen raakten beschadigd.

Onderzoekers van de Colorado State University noteerden in die periode 410 miskramen in Louisiana. Het aantal miskramen was meer dan dubbel zo hoog in de zwaarst getroffen gebieden (met meer dan 50 procent van de woningen beschadigd). In iets minder zwaar getroffen gebieden zagen onderzoekers ook nog een stijging met 40 procent.

Klimaatverandering

De onderzoekers zeggen dat het werkelijke cijfer voor de miskramen nog hoger ligt. Duizenden mensen gingen op de vlucht voor de orkanen. Veel vrouwen kunnen dus elders een miskraam hebben gehad.

Uit eerdere studies is bekend dat stress, depressies en trauma’s tot complicaties kunnen leiden tijdens de zwangerschap. De onderzoekers merken op dat tropische stormen vaker zullen voorkomen als gevolg van de klimaatverandering.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Epidemiology & Community Health.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.