Aardbeving treft Pakistan en Afghanistan

Nieuws

Aardbeving treft Pakistan en Afghanistan

23 oktober 2009

Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter was voelbaar van de Afghaanse hoofdstad Kaboel tot de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er gevallen zijn op het platteland.

Islamabad beefde acht tot negen seconden”, zegt Alan Fisher, de correspondent van Al Jazeera in Islamabad. “Onmiddellijk daarna was er nog een erg hevige naschok. De aardbeving was niet alleen voelbaar hier in Islamabad, maar ook in Kaboel en Karachi De vraag is natuurlijk hoeveel schade er is in de steden en dorpen rond het epicentrum.

Volgens het Amerikaanse Geological Survey lag dat epicentrum van de beving in de Hindu Kush–bergen. Er zijn nog geen rapporten van schade of slachtoffers, omdat de communicatie met het afgelegen gebied moeilijk verloopt.

Vraag is in hoeverre het Pakistaanse leger klaar is om bij te springen mocht de schade groot blijken. Het leger vecht momenteel een grootschalig offensief uit in Zuid-Waziristan en is bezig met een veiligheidsoperatie in het hele land.

Afghanistan

“Het hele gebouw waar ik was beefde op zijn grondvesten”, zegt de correspondent in Kaboel James Bays. “De mensen in het epicentrum zullen zichzelf moeten behelpen. Het is een erg bergachtig gebied, dus veel slachtoffers worden er niet verwacht, maar als er een dorp getroffen is, zullen de slachtoffers erg lang op hulp moeten wachten.”

In 2005 werden het noordwesten van Pakistan en Kashmir getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Daarbij vielen 74.000 slachtoffers en sloegen 3,5 miljoen mensen op de vlucht.