Afghaanse vluchtelingen in Pakistan haken af na lagere school

Duizenden Afghaanse vluchtelingen in Pakistaanse kampen genieten gratis onderwijs tot het zesde leerjaar. Daarna haken de meesten af omdat hun familie het inschrijvingsgeld van de privéschool niet kan betalen.   

  • CC European Commission DG ECHO CC European Commission DG ECHO

“Dat onze kinderen niet meer naar school kunnen, is van het ergste wat we hier hebben meegemaakt”, zegt Multan Shah, een groenteverkoper in een sloppenwijk van Peshawar, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Khyber-Pakhtunkhwa.

Shah woonde ooit in Kaboel, maar sloeg in 1985 op de vlucht voor de oorlog en belandde in het Jallozai-vluchtelingenkamp. Dankzij een niet-gouvernementele organisatie (ngo) kon hij zijn twee zonen en dochter gratis naar school sturen. Duizenden kinderen hebben op die manier lager onderwijs genoten in een aantal Afghaanse vluchtelingenkampen.

“Mijn twee zoons hebben in maart het zesde leerjaar beëindigd, maar we hebben het geld niet om hen in te schrijven voor het middelbaar onderwijs”, zegt Shah.

Pakistan telt 1,9 miljoen wettelijk geregistreerde Afghaanse vluchtelingen en evenveel ongeregistreerde vluchtelingen, volgens cijfers van de Verenigde Naties.

Stijgend aantal drop-outs

Gaffer Ahmed, directeur van de Mirwais Overheidsschool in Peshawar, legt uit dat ze tot in 2010 hulp kregen van lokale ngo’s en individuen om gratis onderwijs te bieden aan scholieren tot het vierde middelbaar. Nu geeft zijn school enkel nog kosteloos onderwijs aan enkele topstudenten. De meeste Afghaanse vluchtelingen in Pakistan hebben het echter niet breed en kunnen het inschrijvingsgeld niet betalen.

Opvallend is dat het schoolhoofd in hetzelfde schuitje zit. “Privéscholen brengen ongeveer 10 dollar (8 euro) per maand in rekening. Ik verdien 60 dollar (49 euro) per maand, dus ik kan mijn kinderen niet laten verder studeren”, hekelt hij.

Mastoora Stanikzai, directeur van het Abu Ali Senna-opleidingscentrum voor Afghaanse leerkrachten in Peshawar, is bezorgd over het stijgend aantal drop-outs. “Van de 230.000 kinderen die ieder jaar toegelaten worden op de Afghaanse scholen in Pakistan, maken amper 7000 leerlingen hun middelbare school af”, zegt ze.

“De besparingen hebben vooral de vrouwelijke leerlingen getroffen”, stelt Stanikzai, die ook voorzitter is van de Vluchteling-vrouwenorganisatie. “Mensen die hun dochters naar school willen sturen, zetten vraagtekens bij de kosten.”

De elfjarige Farkhanda Maiwandi vertelt dat ze naar school ging in het Khazana-vluchtelingenkamp in Peshawar. “Na mijn lagere school zat ik thuis omdat mijn vader onvoldoende geld had voor een privéschool. We hebben geen keuze.” Maiwandi vertelt dat ze minstens tien meisjes kent die met school gestopt zijn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3146   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift