Afrikaanse stuwmeren leiden tot miljoen malariabesmettingen

Meer dan een miljoen mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara zullen dit jaar malaria oplopen omdat ze dichtbij een grote dam wonen. Onderzoekers waarschuwen dat plannen voor bijkomende grote stuwdammen nog eens tienduizenden mensen zouden besmetten.

Athena Lao - / Flickr (CC by 2.0)

Het stuwmeer aan de Gaboronedam in Botswana. De ondiepe poelen die zich vormen aan de oevers van stuwmeren zijn de perfecte plek voor de Anopheles-mug om zich voort te planten.

De toevloed van internationale steun voor waterbeheer in Afrika heeft geleid tot de bouw of planning van heel wat nieuwe stuwdammen. Maar die hebben niet alleen positieve effecten op de ontwikkeling, blijkt uit de nieuwe studie in Malaria Journal, de eerste die het verband bestudeert tussen stuwmeren en de verspreiding van malaria.

Stilstaand water

De ziekte wordt van mens op mens overgebracht door de Anopheles-mug, die  stilstaand water nodig heeft om zich voort te planten. Stuwmeren, en met name de ondiepe poelen die zich vormen aan de oevers, zijn daarvoor de perfecte plek. Zo hebben de stuwmeren een meetbare invloed op de verspreiding van de ziekte.

De auteurs bestudeerden 1268 stuwdammen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Zo’n twee derde daarvan, 723 stuks, bevinden zich in malariagebied. De auteurs vergeleken de incidentiecijfers voor malaria rond de stuwmeren met gebieden die verder afgelegen zijn. Daaruit bleek dat in totaal 15 miljoen mensen die binnen een straal van 5 kilometer rond de dammen wonen risico lopen, en jaarlijks minstens 1,1 miljoen mensen besmet worden met de ziekte.

De bouw van 78 geplande grote stuwdammen in Afrika zou in de volgende jaren leiden tot 56.000 extra malariabesmettingen per jaar, waarschuwen de onderzoekers.

Ontwikkeling

‘Dammen zijn in veel gevallen het centrale aspect van ontwikkelingsbeleid in Afrika”, zegt hoofdauteur en bioloog Solomon Kibret van de University of New England in Australië. “Maar hoewel ze heel wat positieve aspecten hebben, zoals economische groei, vermindering van armoede en voedselzekerheid, moet er ook rekening worden gehouden met de effecten op malaria. Zo niet kunnen ze de Afrikaanse ontwikkeling ondermijnen.’

Toch zijn er ook manieren om met het verhoogde malariarisico om te gaan, zeggen de auteurs. Zo kunnen stuwmeren beter ontworpen worden om de voortplanting van de muggen tegen te gaan, bijvoorbeeld door op geregelde tijdstippen de waterstand te veranderen en oevers te doen opdrogen. De wetenschappers denken ook aan het uitzetten van vissen die de larven eten, of lokale preventieprogramma’s met bijvoorbeeld het uitdelen van muskietennetten bij de bouw van een nieuwe dam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.