Afrikanen kiezen voor Obama

Nieuws

Afrikanen kiezen voor Obama

Fernand Nouwligbèto, Daouda Aliyou en Etonam Ahianyo

21 oktober 2008

Nooit eerder hebben de Amerikaanse presidentsverkiezingen zoveel gevoelens losgemaakt in Afrika. Overal komen initiatieven van de grond om Barack Obama, de zoon van een Keniaanse man, een duwtje in de rug te geven.

Het lijkt wel of Obama ook campagne voert in Nigeria. Op veel elektriciteitspalen in de hoofdstad Abuja hangen kleurenaffiches met zijn foto erop. In Lagos is een lachende Obama ook op wikkelrokken, T-shirts en petjes te zien.
De campagne wordt breed gedragen. Eén van de initiatiefnemers is het comité Africa for Obama, een groep die in juli gelanceerd werd en geleid wordt door professor Ndidi Okereke, de directeur van de Nigeriaanse beurs. “Afrikanen moeten hun vrienden of verwanten in de VS aanzetten op Obama te stemmen”, legt ze uit. Africa for Obama haalde in augustus op een gala-avond ook 840.000 dollar op waarmee zwarte kiezers in de VS overtuigd moesten worden om zich op de kieslijsten te laten inschrijven. Die actie liep met een sisser af toen bleek dat Amerikaanse presidentskandidaten geen geld uit het buitenland mogen ontvangen.

Obama-salade

In het buurland Benin werd al in juni een steuncomité opgericht. De Togolese muzikant Jah Kassé heeft een song over Obama geschreven die nu in zijn land wordt grijsgedraaid. En de Togolese kokkin Lovejoyce Ayayi Amavi heeft een Obama-salade gecreëerd.
De Afrikaanse roots van Obama zijn al bij al bescheiden. Obama’s vader, Barack Obama senior, was een Luo uit Kenia. Hij scheidde van Obama’s Amerikaanse moeder toen hun zoontje twee jaar oud was. Zijn moeder, Ann Dunham, hertrouwde met een Indonesiër. Obama groeide op in Indonesië en op Hawaï, en was niet vaak in Afrika.
Maar voor veel Afrikanen is Obama toch een van hen. Van Zuid-Afrika tot Senegal en van Kenia tot Ivoorkust wordt zijn campagne met spanning gevolgd. “Ik sta achter hem. Hij maakt zich sterk voor nieuwe technologieën en in het bijzonder voor hernieuwbare energie. Daar kunnen arme mensen van profiteren”, zegt Godfrey N’zamujo, een Nigeriaanse dominicaan die tot Amerikaan werd genaturaliseerd en nu in Benin een landbouwkundig centrum leidt.
Ook bekende Afrikanen laten hun stem horen. “Ik steun Barack Obama en ik ben trots op hem”, zegt Alpha Blondy, de Ivoriaanse reggaester. “Hij laat nog maar eens zien dat de ‘negers’ niet alleen gemaakt zijn om te zingen en te dansen, maar dat ze ook hersenen hebben.”
De tegenstander van Obama, John McCain, kan in Afrika op niet al te veel bijval rekenen. “Met hem krijgen we gewoon meer van hetzelfde, na twee catastrofale ambtstermijnen”, oordeelt James Kpaka, een Beninse student. “We willen vernieuwing. En Obama belichaamt de verandering.”
De meeste Afrikanen weten niet veel over de programma’s van de twee presidentskandidaten. Ze zijn voor Obama omdat hij zwart is. Maar Obama heeft de Afrikanen wel degelijk ook inhoudelijk iets te bieden. Hij wil zich inzetten voor de vrede op het continent, in het bijzonder in Soedan, en hij wil de Amerikaanse ontwikkelingshulp fors optrekken.

Rehabilitatie

Sommige Afrikanen kaderen de kandidatuur van Obama in een langzaam proces van rehabilitatie van de zwarten. Als gevolg van de slavernij en het beleid van apartheid dat op veel plaatsen werd gevoerd, worden zwarten in grote delen van de wereld nog altijd onbewust als inferieur gezien. Zwarten die het ver brengen in de politiek als de Amerikaanse dominee Martin Luther King, de tweevoudige kandidaat bij de Democratische voorverkiezingen Jesse Jackson en de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan, stellen dat beeld geleidelijk bij. Ook Obama past nu al in dat rijtje. “Voor de Afrikanen is de kandidatuur van Obama een revanche op de geschiedenis”, zegt de Beninse politicoloog Mike Kocou Azilinon.
(InfoSud/vertaling:IPS)