Aftellen voor Gambia

Gambia heeft een nieuwe president. Adama Barrow legde gisteren de eed af. Nu rest nog slechts één vraag: wil Yahya Yammeh vreedzaam opstappen?

  • © Reuters Media Express Adama Barrow legt de eed af in de Gambiaanse ambassade in Dakar, Senegal. © Reuters Media Express

De inauguratieceremonie is rustig verlopen’, klonk het gisteren vanuit Dakar. De eedaflegging van Adama Barrow als president van Gambia was een belangrijke stap om een einde te maken aan de crisis in het land. Daar klampt – voormalig – president Jammeh zich vast aan de macht.

Normaal moest Yahya Jammeh zijn bevoegdheden gisteren aan Barrow overdragen tijdens een feestelijke ceremonie in Banjul. Maar de laatste dagen werd duidelijk dat hij dat niet wilde. Tot groot ongenoegen van het West-Afrikaanse blok ECOWAS, de Afrikaanse Unie en bij uitbreiding de internationale gemeenschap. Adama Barrow was democratisch verkozen, Jammeh moest zich neerleggen bij de gevolgen.

ECOWAS ondernam tal van onderhandelingspogingen om de boel te deblokkeren, maar Yammeh wilde niet vertrekken. Daarop stuurde ECOWAS troepen naar de grens met Gambia. Als Jammeh tegen donderdag middernacht geen stap opzij zette, zouden zij militair ingrijpen.

Buitenlandse hulp

Gisteren werd de nieuwe president Adama Barrow ingezworen in de Gambiaanse ambassade in Dakar. Daarmee werd voldaan aan de eis dat de machtsoverdracht op Gambiaans grondgebied moest plaatsvinden. Tegelijk creëerde de eedaflegging de mogelijkheid om buitenlandse hulp in te schakelen. Eens Barrow immers president, was hij het – en niet langer Jammeh – die beslissingen kon nemen om de vrede in zijn land te garanderen.

Op sociale media circuleert een filmpje waarop de stafchef van het leger Barrows overwinning mee zou vieren.

Adama Barrow, ECOWAS  en de Afrikaanse Unie kregen gisteren de unanieme steun van de vijftienkoppige VN-veiligheidsraad. Die stelde dat ze hoopte op een succesvolle diplomatieke aanpak. Militair ingrijpen kon slechts een laatste optie zijn. De Veiligheidsraad richtte zich ook tot het Gambiaanse leger, met een oproep om de kalmte te waarborgen en zich te beheersen. Vannacht circuleerde er trouwens een filmpje op de sociale media waarop Ousman Bajie, stafchef van het Gambiaanse leger, zou te zien zijn. Samen met de Gambiaanse bevolking viert hij in de straten van Banjul Barrows eedaflegging. 

Intussen staken troepen van verschillende West-Afrikaanse landen de Gambiaanse grens over. Col Abdou Ndiaye, woordvoerder van het Senegalese leger, liet de BBC weten dat zijn troepen zullen ingrijpen mocht dat nodig zijn. ‘We bevinden ons al in een oorlogssituatie. Als er mensen de wapens opnemen voor de ex-president, zullen we niet aarzelen om terug te slaan.’ Maar voorlopig blijft het kalm.

Volgens persbureau Reuters krijgt Jammeh tot vanmiddag, 12.00, de tijd om zich geweldloos over te geven. Voor de bevolking van het kleinste land in West-Afrika is het nu dus aftellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.