Amerikaanse leger vernielt ziekenhuismateriaal en bedreigt artsen

Nieuws

Amerikaanse leger vernielt ziekenhuismateriaal en bedreigt artsen

Dahr Jamail

13 december 2004

Artsen van Iraakse ziekenhuizen nabij Fallujah zeggen dat de Amerikaanse strijdkrachten het toedienen van medische hulp verhinderen. Ze spreken van invallen in diverse ziekenhuizen. De recentste aanvallen gebeurden op 29 en 30 november in het hoofdziekenhuis van Amiriyat al-Fallujah. Aanwezige artsen getuigen hoe ze werden bedreigd, hoe het gebouw en een ambulance werd beschadigd en voorraden geplunderd.

“Zo’n 150 Amerikaanse soldaten en minstens 40 leden van de Iraakse Nationale Garde stormden ons kleine ziekenhuis binnen op 29 november om twintig voor zes ‘s morgens. Ze vernielden alle binnen- en alle buitendeuren en ze plunderden de voorraadkamer. Daarna werd ik ondervraagd. Ze dreigden dat ze hier zouden doen wat ze in Fallujah deden als ik niet met hen meewerkte. De volgende dag om zeven uur ’s avonds volgde een nieuwe inval. Toen vernielden ze één van de ambulances.”

Dat getuigt een jonge Iraakse arts verbonden aan het hoofdziekenhuis van Amiriyat al-Fallujah, op tien kilometer ten oosten van Fallujah, de stad die de Amerikanen vorige maand belegerden en waar de gevechten nog steeds voortduren. Uit angst voor represailles wil de arts anoniem blijven.

“Alle artsen en de veiligheidsagent kregen handboeien om en werden urenlang ondervraagd”, vult een andere arts aan. Ook hij wil anoniem blijven. Hij wijst naar ambulances met kogelgaten. “Ze beschieten onze ambulances als ze naar Fallujah proberen te rijden.”

In het nabijgelegen Saqlawiyah, bevestigt dokter Abdulla Aziz dat ook hier bezettingsmachten verhinderen dat ze ambulances naar Fallujah sturen. “Ze laten niet toe dat medische voorraden de stad binnen- of buitengaan. Wij zitten door onze voorraden heen, maar ze laten niemand toe ons er nieuwe te brengen”.

De Conventie van Genève verbiedt aanvallen op ziekenwagens en het verhinderen van medische tussenkomsten tijdens oorlogen. Maar een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Bagdad zegt dat routinezoekacties in ziekenhuizen gebeuren om opstandelingen te zoeken. Hij zegt dat het nooit het beleid van de coalitietroepen is geweest de medische dienstverlening in Irak te belemmeren.

In april van dit jaar gebeurden in Fallujah vergelijkbare dingen, getuigden artsen toen. Asma Khamis al-Muhannadi was als arts aanwezig toen het Amerikaanse leger en de Iraakse Nationale Garde het Fallujah General Hospital binnenviel. Ze beschreef hoe de artsen vastgebonden en geslagen werden ondanks dat ze ongewapend waren. Ze zei ook hoe de troepen patiënten van hun bedden sleepten en tegen de muur duwden. Zelf was ze bij een vrouw die aan het bevallen was. “De navelstreng was nog niet doorgesneden. Op dat moment riep een Amerikaanse soldaat tegen iemand van de Nationale Garde me te arresteren en mijn handen vast te binden”, getuigde ze.

Haar collega dokter Abdul Jabbar, toen orthopedisch chirurg in dezelfde kliniek, vertelt hoe het leger de brug die het ziekenhuis met de stad verbond afsloot, waardoor het niet mogelijk was medische hulp te brengen aan talloze gewonden. Hij herinnert zich
hoe het leger schoot op ziekenwagens, waarbij één ambulancier overleed. Er waren ook beschietingen op het ziekenhuis waar hij nadien ging werken, zo zegt hij. Nog een arts, dr. Ahmed, die alleen zijn voornaam vernoemd wil zien, zegt dat Amerikaanse troepen artsen diverse malen verhinderden het ziekenhuis binnen te gaan. (ADR)