Apple wil al zijn producten uit gerecycleerd materiaal maken

Nieuws

Apple wil al zijn producten uit gerecycleerd materiaal maken

Apple wil al zijn producten uit gerecycleerd materiaal maken
Apple wil al zijn producten uit gerecycleerd materiaal maken

IPS

21 april 2017

Elektronicagigant Apple neemt zich voor de "cirkel te sluiten" en in de toekomst enkel nog gerecycleerde materialen te gebruiken. Zo’n beslissing van een van de marktleiders kan op termijn grote invloed hebben op de manier waarop elektronica wordt gemaakt.

Jason Ralston (CC BY 2.0)

Jason Ralston (CC BY 2.0)​

In zijn milieurapport geeft Apple jaarlijks een overzicht van de stappen die het neemt om te vergroenen. Apple is daar al enkele jaren intensief mee bezig, maar in deze editie is de boodschap bijzonder ambitieus: op termijn moeten alle ruwe materialen gerecycleerd zijn, en is geen mijnbouw meer nodig.

‘Traditionele productieketens zijn lineair: materialen worden uit de grond gehaald, gebruikt om producten te maken en komen uiteindelijk meestal bij het afval terecht’, stelt het rapport. ‘Vervolgens begint dat proces opnieuw en worden nog meer materialen uit de aarde gehaald. Wij geloven dat onze doelstelling moet zijn om een gesloten cirkel als productieketen te hebben, waar producten gebouwd worden met enkele hernieuwbare bronnen of gerecycleerde materialen.’

Moeilijk

Lisa Jackson, verantwoordelijke voor Duurzaamheid bij Apple, beseft dat het niet makkelijk wordt. ‘We doen dat eigenlijk zelden: een doelstelling aankondigen zonder dat we goed weten hoe we die kunnen halen’, zegt Jackson aan de technologiesite Vice News. ‘We zijn dus wat nerveus, maar we denken tegelijk dat dit echt belangrijk is, en dat de technologie in die richting moet evolueren.’

Aandacht voor recyclage is prima, zeggen de critici, maar Apple zou ook bij het ontwerp meer rekening kunnen houden met reparaties.

Apple rekent vooral op technologie om dat doel te bereiken. Een voorbeeld is Liam, de robot die Apple-producten uit elkaar schroeft en de componenten netjes sorteert zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarnaast wil het bedrijf klanten aansporen om meer elektronica terug te brengen via het Apple Renew programma.

Een andere manier om de vraag naar nieuwe materialen te gebruiken, is gewoon minder materiaal gebruiken.

Door een nieuwe manier van aluminiumverwerking doet de iPhone7 het bijvoorbeeld met ruim een kwart minder aluminium dan zijn voorganger.

De plannen zijn ambitieus, maar krijgen ook kritiek. Aandacht voor recyclage is prima, zeggen de critici, maar Apple zou ook bij het ontwerp meer rekening kunnen houden met reparaties. Op die manier de levensduur van de producten verhogen, is nog beter voor het milieu.

Apple heeft de reputatie producten te ontwerpen die moeilijk te repareren zijn, en rekent voor zijn telefoons op een levensduur van amper drie jaar. Maar Jackson houdt die boot af. ‘Klanten zelf laten repareren is makkelijk gezegd, maar technologie is erg complex. Het is ingewikkeld om alles goed te laten werken, de veiligheid en privacy te verzekeren en te vermijden dat je slechte onderdelen krijgt.’

Klimaat

Apple gaat wel voluit op het vlak van hernieuwbare energie. Vorig jaar haalde het 96 procent van zijn elektriciteit uit schone energie. In 24 landen en alle datacentra is dat zelfs 100 procent.

Ook aan de indirecte uitstoot van broeikasgassen bij leveranciers wordt gedacht: het bedrijf is met zijn zeven grootste leveranciers overeengekomen dat ook hun productie voor Apple integraal op hernieuwbare energie draait tegen het einde van dit jaar.

‘Daarnaast maken we vorderingen richting onze belofte om 4 gigawatt aan hernieuwbare energie op het net aan te sluiten tegen 2020 – een belangrijke stap in het verkleinen van onze voetafdruk’, stelt het rapport.