Argentijnen woedend om exorbitante prijsstijgingen

Vandaag, vrijdag 16 september, tonen de Argentijnen weer wat voor een politiek mondige burgers ze zijn. Voor het eerst sinds jaren wordt er immers een openbare hoorzitting georganiseerd over de exorbitante prijsstijgingen van gas, electriciteit en water onder de regering van Mauricio Macri. 

  • Beatrice Murch (CC BY 2.0) Alles wordt snel duurder, ook de Yerba Mate, het favoriete drankje van de Argentijnen Beatrice Murch (CC BY 2.0)
  • Santiago Trusso (CC BY-NC-ND 2.0) Minister van Energie Juan Jose Aranguren ligt zwaar onder vuur Santiago Trusso (CC BY-NC-ND 2.0)

De hoorzitting zal plaatsvinden in de elegante cultuurtempel De Kunstfabriek, een cultureel paradepaardje van Macri en -toevallig of niet- een voormalige electriciteitscentrale.

Minister van Energie, Juan Jose Aranguren, voormalig CEO van Shell mag daar gaan uitleggen waarom de gasfacturen die bij de gewone burgers in de bus vielen, gemiddeld met 500% waren gestegen. De eigengereide Aranguren — die volgens vele insiders op de slappe koord danst wegens een gebrek aan tact — werd teruggefloten door het Hooggerechtshof die de Audiencia (Openbare Hoorzitting) beval, een legale voorwaarde bij de verhoging van bepaalde tarieven, zoals taximeters, telefoonrekeningen en energiefacturen.

De kans dat de confrontatie tussen Aranguren en consumentenorganisaties ontaardt in chaos en wederzijds gescheld is groot

Hoe die Hoorzitting er aan toe zal gaan is helemaal niet duidelijk.

De kans dat de confrontatie tussen Aranguren en consumentenorganisaties ontaardt in chaos en wederzijds gescheld is groot (de Argentijnen zijn al even temperamentvol als mondig).

Onder de 12 jaar-durende regering van Nestor en Cristina Kirchner werd nooit één Audiencia georganiseerd, om de simpele reden dat de Kirchners de energietarieven royaal subsidieerden met de staatskas en die daardoor tot de laagste ter wereld behoorden.

Voor het volk

Onder de Kirchners kostte een gemiddelde electriciteitsrekening van een groot huis nog geen 100 peso, want neerkomt op de prijs van drie koffie’s. Water was helemaal belachelijk goedkoop: tweemaandelijks gemiddeld minder dan 50 peso of 3 euro. Dat kwam goed uit voor de conciërges van Buenos Aires die ´s morgens na hun traditionele “mate”, een uurtje buiten de stoep gingen schoon spuiten. Ook goed voor de Kirchners die met de subsidies “voor het volk” electoraal hun voordeeltje deden.

Maar het gevolg van deze politiek was ook dat lokale gasproducenten op de rand van het failliet stonden en dat Argentinië gas moest importeren aan harde dollarprijzen. Een gapend gat in de begroting en een huizenhoge inflatie waren het gevolg.

Hakbijl

Santiago Trusso (CC BY-NC-ND 2.0)

Minister van Energie Juan Jose Aranguren ligt zwaar onder vuur

De bestrijding van de inflatie was het eerste economische objectief van de conservatieve regering van Mauricio Macri die eind 2015 aan de macht kwam, dus moesten die subsidies afgebouwd worden. Maar in plaats van een zachte hand werd de hakbijl boven gehaald. ‘Dat is een fout geweest’, vindt de Nederlandse bankier Marnix Van Iterson. ‘Macri heeft techneuten die goed weten hoe het economisch allemaal in mekaar zit maar die geen verstand hebben van politiek. Aranguren is voormalig CEO van Shell en heeft nog nooit in de politiek gezeten.’

De positie van Aranguren, die door de conservatieve journalist Carlos Pagni “een taliban” wordt genoemd, bracht hem ook in conflict met zijn collega op economie Alfonso Prat-Gay en president Macri .

Het valt nu te bezien wat deze eerste audiëntie of hoorzitting zal opleveren. Voor de consumentenorganisatie CEC zal men waarschijnlijk tot een compromis komen van een prijsstijging van gas van 205%. ‘Aan de prijsstijgingen van water (tot 1000%) en electriciteit wordt voorlopig nog niet geraakt’, aldus voorzitster Susana Andrada van de CEC, die zelf aanwezig zal zijn in “de Kunstfabriek”. ‘Maar de tarieven worden nu waarschijnlijk stapsgewijs verhoogd.’

Populariteitstest

Voor de regering-Macri wordt de tarievenslag ook een populariteitstest: Het krediet dat de voormalige zakenman opbouwde, onder meer door corrupte ambtenaren achter de tralies te zetten, verdwijnt even snel als de koopkracht van de gemiddelde Argentijn.

Ex-presidente Cristina Kirchner, die uit Patagonië naar Buenos Aires vloog in het kader van een rechtszaak, verklaarde voor de camera’s ‘dat de armoede onder Macri dramatisch is toegenomen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.