‘Arrestatie voorzitter Amnesty Turkije is gevaarlijk precedent’

Turkije beschuldigt de voorzitter van Amnesty International Turkije, Taner Kiliç, ‘van lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Het verdict is een duidelijke intimidatie aan het adres van de mensenrechtenorganisatie. Amnesty International Vlaanderen spreekt over ‘een gevaarlijk precedent’.

© Amnesty International

De voorzitter van Amnesty International Turkije Taner Kiliç nu achter de tralies.

Vrijdagavond viel het verdict voor Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije. De Turkse aanklager beschuldigt de voorzitter van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Dat laat de mensenrechtenorganisatie Amnesty International weten.

Dinsdagochtend arresteerden de Turkse autoriteiten in de stad Izmir 23 advocaten waaronder de voorzitter. ‘Een van de advocaten zou vrij zijn op borg, de rest is net zoals Taner Kiliç in voorhechtenis genomen’, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen aan MO*.

Meer details over de achtergrond van de advocaten kon De Graeve ons niet geven, wel worden ze allen verdacht van betrokkenheid bij de Fethullah Gülen beweging. Kiliç werd schuldig bevonden aan het gebruiken van de applicatie Bylock (vergelijkbaar met WhatsApp) in 2014. Volgens de Turkse autoriteiten is de applicatie het favoriete communicatiemiddel van de Fethullah Gülen beweging. Kiliç zegt zelf nog nooit gehoord te hebben van Bylock, totdat de autoriteiten het aanvoerden als bewijsmateriaal om mensen te arresteren.

Klopjacht

Sinds de mislukte couppoging op 15 juli 2016, is er van liefde tussen Erdogan en Gülen geen sprake meer, sterker nog president Erdogan voert een klopjacht op de beweging. Het regime acht Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de coup.

Reden genoeg voor de Turkse president om de mensenrechten in het land sterk terug te schroeven. ‘Zo toont de aanhouding van Kiliç aan dat de Turkse overheid niet alleen de mensenrechten aan de kant schuift, maar dat ze haar pijlen ook richt op diegenen die mensenrechten verdedigen’, zegt De Graeve in het persbericht van Amnesty International.

Elke kritische stem in Turkije loopt het risico aangehouden te worden. Ondertussen zitten 120 journalisten achter de tralies, sloten 160 mediakanalen hun deuren en worden ngo’s geviseerd.

‘Het kan een jaar duren vooraleer de zaak voorkomt.’

Samen met tienduizenden andere ambtenaren uit de publieke sector, is het voor Kiliç wachten geblazen op het proces. Door het grote aantal arrestaties raakt de rechtsgang in Turkije in het slop. ‘Het kan een jaar duren vooraleer de zaak voorkomt. En het is nog maar de vraag of deze processen eerlijk zullen verlopen’, zegt de directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Amnesty International zou er alles aan doen Kiliç vrij te krijgen. Niets nieuws voor de mensenrechtenorganisatie die traditioneel opkomt voor de rechten van politieke gevangenen.

Een directe aanval op Amnesty International?

Officieel ligt de reden voor de aanhouding van de advocaat bij zijn zogenaamde betrokkenheid bij de Fethullah Gülen beweging. De Graeve laat echter weten dat vrijdagavond nadrukkelijk werd gecommuniceerd dat Kiliç tevens de voorzitter is van Amnesty International Turkije.

Amnesty International heeft zich meermaals kritisch uitgelaten over het regime van president Erdogan. In het licht hiervan is de aanhouding van Kiliç een duidelijke vorm van intimidatie.

De afdeling in Turkije blijft actief.

Amnesty International Turkije geeft zich niet zomaar gewonnen. De afdeling in Turkije blijft actief. De arrestatie is weer eens een voorbeeld van het huidige klimaat waarin mensenrechtenorganisaties moeten werken in Turkije.

Nu is het aan de internationale gemeenschap om de druk op te voeren. De aanhouding is reeds internationaal breed veroordeeld, maar het mag daar niet bij blijven. Als de internationale gemeenschap er niet in slaagt Kiliç te bevrijden, vormt zijn arrestatie een zeer gevaarlijk precedent ten aanzien van de mensenrechten, laat De Graeve nog weten.

Er loopt een campagne bij Amnesty International die de Turkse autoriteiten oproept de aanklacht in te trekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift