Ban Ki-moon: ‘Voedselzekerheid voorwaarde voor elke vorm van ontwikkeling’

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft hoge verwachtingen van de huidige generatie jongeren. Volgens hem kunnen zij een heel speciale rol gaan spelen in de ontwikkelingsagenda na 2015. ‘Maar’, zegt hij, ‘dat kunnen ze niet met een lege maag.’

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) Een ondervoed kind wacht op behandeling in een ziekenhuis in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, augustus 2011. United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Als we ernaar streven om een zero-honger-generatie te creëren, dan moeten we jonge mensen actief betrekken bij onze inspanningen’, sprak Ban vorige week in een boodschap.

Maar we kunnen niet verwachten van jongeren dat ze opkomen voor een betere wereld ‘met een lege maag’.

Versterking van kleine boeren

Vorige maand werd de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling aangenomen door meer dan 160 wereldleiders. Een van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) streeft ernaar om honger en armoede uit te roeien tegen 2030.

Ban heeft zich al vaker uitgelaten over het enorme belang van de voedselzekerheid. ‘We zullen niet in staat zijn om de doelstellingen van de 2030-ontwikkelingsagenda waar te maken als we niet snel vooruitgang boeken op het vlak van de beëindiging van honger en ondervoeding.’

Danielle Nierenberg van de Amerikaanse ngo Food Tank is het eens met Ban. ‘Zonder meer voedselzekerheid, en de versterking van kleine boeren, zal het onmogelijk zijn om welke SDG dan ook te behalen’, zegt ze.

‘We moeten de landbouw duurzaam maken, zowel op economisch vlak als op het vlak van milieu, en zo de mensen én de planeet voeden’, zegt Nierenberg.

Sommigen eten te weinig, anderen te veel

Volgens Food Tank is ons voedselsysteem ‘stuk’.  ‘Sommigen hebben te weinig te eten, anderen eten te veel. ‘Er is maar een manier om dat evenwicht te herstellen, en dat begint bij jou en mij,’ zegt Nierenberg.

Het jaarrapport over de Staat van Voedsel en Landbouw (SOFA) van het Voedsel- en Landbouwagentschap (FAO), dat op 13 oktober werd vrijgegeven, benadrukt het belang van sociale beschermingsprogramma’s zoals schoolmaaltijden en pensioenen in de strijd tegen honger en armoede.

Volgens het rapport geniet slechts een op drie van de allerarmsten een vorm van sociale bescherming.

Wereld van honger verlossen

Op Wereldvoedseldag, afgelopen vrijdag, herinnerde secretaris-generaal Ban Ki-moon eraan dat de FAO zeven decennia geleden werd opgericht door landen die de mensheid van honger wilden verlossen.

‘Honger is vooral een verschrikkelijke onrechtvaardigheid.’

‘Vandaag moeten we nog steeds vasthouden aan de zero-honger-uitdaging die ik drie jaar geleden in het leven riep’, zei Ban. ‘De Agenda 2030 is onze weg naar het succes, naar een generatie die van honger verlost is’, zei hij vastberaden.

‘Want honger is niet alleen een gebrek aan eten, het is vooral een verschrikkelijke onrechtvaardigheid. Voedselzekerheid voor iedereen zal dan ook hand in hand gaan met betere gezondheid, economische ontwikkeling en sociale inclusie voor individuen en gemeenschappen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.