Belgisch standpunt rond China krijgt vorm

Nieuws

Belgisch standpunt rond China krijgt vorm

09 april 2008

Het Belgische kernkabinet heeft zich vandaag gebogen over de vraag hoe ons land moet omgaan met de mensenrechtensituatie in China. Volgens het kernkabinet moet de toekenning van de Olympische Spelen aan China een aanleiding zijn om over mensenrechten te spreken en vooruitgang te boeken.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, zal zich daarom tijdens zijn bezoek aan China op 23 mei ook uitspreken over de mensenrechtensituatie in het land. Op die dag huldigt de buitenlandminister een standbeeld van Olivier Strebelle in in Peking, een geschenk van ons land aan China.
Het kernkabinet roept China ook op tot een constructieve dialoog met de Dalai Lama om een vreedzame en duurzame oplossing te vinden voor de crisis rond Tibet. De Chinese ordediensten moeten ook gematigder optreden bij het handhaven van de publieke orde en toegang verlenen tot media in Tibet en Xinjiang.
Het kernkabinet dringt er tot slot bij de Europese Unie op aan stelling in te nemen rond de aanwezigheid bij de officiële ceremonies tijdens de Spelen.