Belgische bomspotters opgepakt in Schotland

Nieuws

Belgische bomspotters opgepakt in Schotland

Belgische bomspotters opgepakt in Schotland
Belgische bomspotters opgepakt in Schotland

17 september 2007

Acht Belgische bomspotters, die sinds vanochtend de toegang tot de Schotse marinebasis in Faslane blokkeerden, zijn opgepakt door de politie.

Op de basis zijn vier Trident atoomduikboten gestationeerd zijn. De duikboten zijn uitgerust met Amerikaanse raketten en 200 kernkoppen. Groot-Brittannië heeft plannen om de kernwapens te vernieuwen, wat tot hevige discussies heeft geleid.
De actievoerders ketenden zich vast zodat de toegang tot de zuidkant van de basis geblokkeerd was. Het verkeer van het personeel in en uit de basis werd daardoor verhinderd.
Vredesactie meldt dat de activisten naar het politiekantoor gevoerd zijn en wellicht morgen voor de rechter verschijnen.

Transport van kernkoppen

De Belgische bomspotters zeggen gisteravond getuige te zijn geweest van een transport van kernkoppen vanuit de marinebasis in Faslane. Samen met Finse en Britse activisten werd op het traject een spandoekactie gehouden om de lokale bewoners bewust te maken van deze transporten. Zonder de bewoners te informeren worden deze kernkoppen namelijk gewoon over de weg door dorpen en steden vervoerd.

365 dagen actie

Gedurende 365 dagen proberen actievoerders de basis te blokkeren. Meer dan 100 groepen van over de hele wereld hebben volgens BBC News al deelgenomen aan het protest, wat leidde tot meer dan 900 arrestaties. Op 1 oktober volgt een massablokkade aan de poorten van de marinebasis.