Bezoek paus aan VN is nachtmerrie voor veiligheidsdiensten

Deze week woont paus Franciscus een sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) bij. De veiligheid garanderen tijdens het bezoek is een nachtmerrie, voor zowel de VN als de New Yorkse politie.

  • Catholic Church England & Wales (CC BY-NC-SA 2.0) De paus komt naar New York en hij zal er verschillende wereldleiders ontmoeten. Catholic Church England & Wales (CC BY-NC-SA 2.0)

De buurt rond het VN-gebouw zal in een oorlogszone veranderen: naar bommen snuffelende honden, veiligheidscamera’s, eenheden om straling op te sporen, gepantserde politietrucks, een commandocentrum in het midden van de straat en ontmijningsrobots. Om nog maar te zwijgen van de duizenden agenten, afgesloten wegen en talloze veiligheidscontrolepunten.

Volgens politiecommissaris William Bratton is het ongekend om de paus samen met 170 staatshoofden in dezelfde stad te hebben, en zelfs voor minstens één dag onder hetzelfde dak. ‘Dat is 90 procent van de wereldleiders op hetzelfde moment in deze stad.’

Bilaterale vergaderingen

De paus zal volgens plan op 25 september de Algemene Vergadering toespreken, terwijl het debat van de wereldleiders op 28 september begint. Maar de meeste staatshoofden worden al op 24 september verwacht, om het bezoek van de paus mee te maken.

Belangrijker dan de plenaire sessies zijn de bilaterale vergaderingen die de bezoekers achter gesloten deuren zullen beleggen met verschillende ambtsgenoten. ‘Zoals gewoonlijk zullen de wereldleiders hun tijd in New York benutten voor een aantal bilaterale contacten’, verklaart VN-woordvoerder Stephane Dujarric.

‘Ter vergelijking: vorig jaar telden we 1321 van zulke vergaderingen. Dit jaar zullen het er waarschijnlijk nog meer zijn’, voorspelt hij. Er wordt druk gespeculeerd over een eventuele bilaterale ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin, die voor het eerst sinds 2005 nog eens naar de Verenigde Naties afreist.

Onderhoudende speeches

‘De speeches van de wereldleiders kunnen soms verrassend en zelfs onderhoudend zijn. Maar zoals steeds zijn het hun meetings in de marge van de Algemene Vergadering die op lange termijn meestal belangrijker blijken’, meent Barbara Crossette, die voor de The New York Times de sessies in de Algemene Vergadering versloeg tussen 1994 en 2001.

Woordvoerder Dujarric verwacht dat 144 staats- en regeringshoofden, en 46 ministers de Algemene Vergadering zullen toespreken. Bijna 9000 delegatieleden zijn geaccrediteerd, maar tegen 28 september zouden daar nog enkele duizenden bovenop komen. Meer dan 3000 journalisten krijgen toegang tot het gebeuren.

Naast Obama en Poetin worden er nog andere zwaargewichten verwacht achter het spreekgestoelte. Onder hen politieke leiders uit Brazilië, China, Frankrijk, Canada, Iran, Zuid-Korea, Mexico, Zuid-Afrika, Nigeria, Zimbabwe en Argentinië. En dit allemaal op de eerste dag.

Ethische mobilisatie

Op zijn voorafgaande persconferentie vertelde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de sessie van de Algemene Vergadering dit jaar van start gaat in ‘een tijd van opschudding en hoop’. ‘Een woelige tijd, omdat veel conflicten erger zijn geworden, en de burgers hiervoor de prijs betalen. En hoop, omdat er een historisch aantal wereldleiders aanwezig zullen zijn om oplossingen te smeden.’

Ban sprak over wrede conflicten, de afbraak van elementair bestuur, economische wanhoop en andere factoren die een recordaantal mensen op de vlucht hebben gejaagd sinds de Tweede Wereldoorlog. Al 60 miljoen mensen raakten ontheemd, voegde hij eraan toe.

Hij kijkt uit naar zijn ontmoeting met paus Franciscus. ‘Zijn oproep voor klimaatactie en ethische mobilisatie vindt wereldwijd weerklank, bij mensen met verschillende godsdiensten.’

Tot slot kijkt Ban ook uit naar de nieuwe agenda voor duurzame ontwikkeling, voor de periode tot 2030. Die zou ‘een weerspiegeling zijn van ieders verlangen naar een waardig leven op een gezonde planeet’ – en moet door de wereldleiders goedgekeurd worden op een vergadering tussen 25 en 27 september.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.