Boeren verhuren pop-up hotel voor trekvogels

Een Amerikaanse milieuorganisatie oogst succes met een opvallend initiatief: rijstboeren betalen om hun gronden te laten onderlopen en zo een “pop-up hotel” te vormen voor voorbijtrekkende watervogels.

De laaglanden van California, die vroeger elke lente onderliepen door smeltwater uit de bergen, staan nu grotendeels droog. De oppervlakte van de draslanden is met 95 procent verminderd, en daarmee zijn ook de plekken schaars geworden waar watervogels uit Canada op weg naar Zuid-Amerika kunnen bijtanken.

Omgekeerde veiling

The Nature Conservancy (TNC), een Amerikaanse milieuorganisatie, kiest voor een innovatieve aanpak van het probleem. Via crowdsourcing brengt een team eerst de migratiepatronen van de dieren in kaart: via het online platform eBird verzamelen de onderzoekers de waarnemingen van trekvogels door duizenden vrijwilligers.

Op basis daarvan wordt een schatting gemaakt van waar en wanneer de vogels in Californië zullen aankomen. Rijstboeren in die regio kunnen hun land ter beschikking stellen via een “omgekeerd biedingsproces” voor enkele weken of maanden. De boeren met het beste land en de laagste prijs halen een contract binnen.

Efficiënt

De nieuwe aanpak kost maar een fractie van de traditionele aanpak: het opkopen van land voor natuurbescherming, TNC huurt de gronden voor zo’n 1 tot 3 miljoen dollar, terwijl het permanent beschermen van een gelijkaardig areaal tussen 650 miljoen en 1 miljard dollar zou kosten.

“Het is een totaal nieuwe aanpak”, zegt Eric Hallstein, econoom bij TNC in de krant New York Times. “We zetten de natuurbeschermingsaanpak op zijn kop door nieuwe data te gebruiken, ze anders te verwerken en andere actie te ondernemen.”

De eerste resultaten zijn bemoedigend: boeren hebben deze lente 4.000 hectare ter beschikking gesteld. Op de gehuurde velden werden dertig keer meer trekvogels gespot dan op een gemiddeld veld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.