Branden Australië voorproefje voor toekomst, zeggen wetenschappers

robdownunder / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De bosbranden in Australië laten zien wat kan gebeuren als de opwarming van de aarde doorzet en de wereldwijde temperatuur stijgt met meer dan 2 graden Celsius, zeggen wetenschappers.

“Brandgevaar ontstaat op natuurlijke wijze, maar wordt groter als gevolg van de klimaatverandering. Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot maximaal 2 graden Celsius, beperkt dat ook de toekomstige risico’s”, zegt Richard Betts, hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk.

Samen met collega’s van andere Britse universiteiten analyseerde hij 57 publicaties die verschenen sinds 2013. Uit al die publicaties bleek een verband tussen klimaatverandering en een toegenomen frequentie of ernst van brandgevaarlijk weer: perioden met een hoog risico op branden in combinatie met hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid, weinig neerslag en vaak krachtige wind.

Wereldwijd

Matthew Jones, onderzoeker aan het Tyndall Centre van de Universiteit van East Anglia, zegt dat uit de 57 publicaties duidelijk blijkt dat door de mens veroorzaakte opwarming nu al wereldwijd het risico op natuurbranden doet toenemen.

“Dit zien we in veel regio’s, inclusief het westen van de Verenigde Staten en Canada, Zuid-Europa, Scandinavië en Amazonia. Ook in andere regio’s zien we het risico groeien, inclusief in Siberië en Australië.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Ruimtelijke ordening

Wereldwijd nam de oppervlakte verbrand land in de afgelopen jaren af, blijkt uit de studie. Dit is vooral een gevolg van de ontginning van savannes voor de landbouw en bestrijding van branden. In bossen met een gesloten kroonlaag braken in de afgelopen jaren juist meer branden uit. Dat is zorgelijk, zeggen de wetenschappers, omdat de oorzaak daarvan waarschijnlijk ligt bij degradatie van de bossen en klimaatverandering.

Natuurbranden zijn niet te voorkomen en het risico erop neemt toe door de klimaatverandering, zegt Colin Prentice, directeur van het Leverhulme Centre for Wildfires, Environment and Society van Imperial College in Londen. “Dit maakt het vooral van belang om de risico’s voor mensen te verminderen. Bij beslissingen over ruimtelijke ordening moet het toenemende risico op brandgevaarlijk weer daarom meegewogen worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.