Braziliaanse biefstuk niet meer welkom in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn gestopt met het importeren van Braziliaans rundvlees. Brazilië is een van de grootste rundvleesproducenten in de wereld. De ban volgt op een corruptieschandaal in de Braziliaanse vleessector. 

U.S. Department of Agriculture (CC0)

Rundvlees uit Brazilië is in de ban gedaan. Dat is mogelijk goed nieuws voor Amerikaanse vleesindustrie.

De Verenigde Staten hebben sinds donderdag 22 juni rundvlees uit Brazilië in de ban gedaan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (USDA) zag zich genoodzaakt tot deze beslissing nadat een hoog percentage van uit Brazilië geïmporteerd vlees niet door de veiligheidscontroles geraakte. Er zouden abcessen en onbekende materialen zijn gevonden in het vlees.

Sinds maart voert USDA verscherpte veiligheidscontroles uit op vlees uit Brazilië na een corruptieschandaal in de Braziliaanse vleessector. Er was een onderzoek ingesteld naar gezondheidsinspecteurs die vleesbedrijven JBS SA en BRF SA zouden moeten controleren. JBS SA is het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld.

Liefst elf procent van het Braziliaanse vlees dat naar Amerika werd geëxporteerd, is sinds maart geweigerd, terwijl vanuit de rest van de wereld maar één procent niet wordt toegelaten tot de Amerikaanse markt. Het vlees zou niet voldoen aan de eisen op het gebied van volksgezondheid, gezondheid van de dieren en hygiëne. De import van vers vlees uit Brazilië werd vorig jaar juist voor het eerst weer toegelaten op de Amerikaanse markt sinds 2003 een importverbod was ingesteld na de uitbraak van BSE en Mond-en-Klauwzeer (MKZ).

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue zei in een verklaring dat ‘hoewel internationale handel een belangrijk deel is van wat we doen bij USDA en Brazilië al lang een van onze partners is, is mijn eerste prioriteit om de Amerikaanse consument te beschermen.’ Het ministerie laat weten dat de ban van kracht blijft totdat Brazilië bevredigende maatregelen neemt.

Imagoschade

Brazilië is wereldwijd de top-exporteur van rund en gevogelte, maar het imago van Brazilië als vleesexporteur loopt nu flinke schade op. Ook China, Chili, Egypte, Japan, Mexico, Hong Kong en de EU hebben sinds het corruptieschandaal aan het licht kwam de import van vlees beperkt.

Experts betwijfelen dat de problemen met het vlees te maken zouden hebben met MKZ-inentingen.

Antonio Camardelli, hoofd van de Vereniging van Vleesexporteurs, zegt dat de financiële schade niet het ergste zal zijn. De Verenigde Staten behoren niet tot de topafnemers van Braziliaans vlees. ‘Het is belangrijk voor het land, maar het levert vooral imagoschade op.’ De Amerikaanse markt wordt hoofdzakelijk gezien als een toegangspoort tot de markten van andere landen als Japan en Zuid-Korea.

Volgens de Braziliaanse viceminister van landbouw Eumar Novacki zouden de problemen met het vlees te maken hebben met MKZ-inentingen. Dit wordt door experts echter in twijfel getrokken. De directeur van het centrum voor voedselveiligheid en volksgezondheid van de Iowa State University laat aan Reuters weten: ‘Als er een abces opduikt in het vlees betekent dit dat er ook iets mis moet zijn in het slachthuis, aangezien deze normaal gesproken ontdekt en verwijderd moeten worden.’

Te weinig inspecteurs

Braziliaanse gezondheidsinspecteurs wijten de kwaliteitsproblemen van het vlees aan overheidsbezuinigingen. Volgens Maurice Porto, voorzitter van voedselinspectievereniging ANFFA, is sinds 2002 het aantal gezondheidsinspecteurs gedaald van 3200 naar 2600, terwijl het aantal vleesverwerkingsbedrijven meer dan verdubbelde sindsdien. Hierdoor kunnen onregelmatigheden zich sneller voordoen. Het ministerie heeft inmiddels laten weten op zoek te zijn naar 1600 nieuwe inspecteurs.

Novacki gaf ook aan niet uit te sluiten dat “commerciële motieven” een rol spelen bij het besluit van USDA. De importban zou een positieve werking hebben op de Amerikaanse binnenlandse markt. Het besluit van USDA werd in ieder geval met gejuich ontvangen door Amerikaanse veehouders. De nationale vereniging van rundveehouders NCBA heeft laten weten het besluit van USDA te steunen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.