Brazilië bestudeert klonen van bedreigde diersoorten
23 oktober 2012
Brazilië heeft concrete plannen om met uitsterven bedreigde diersoorten te klonen. Na het aanleggen van een genenbank, bekijken onderzoekers nu met welke techniek en welk dier ze aan de slag zullen gaan.
Het landbouwkundig onderzoekscentrum van de Braziliaanse regering (Embrapa) heeft in een eerste fase een genenbank opgericht van 420 stalen met kiemplasma van bedreigde soorten. Een van de eerste stalen was afkomstig van het roodstuitleeuwaapje (Leontopithecus chrysopygus), een endemische aapsoort in Brazilië die dreigt te verdwijnen.
In een tweede fase zullen kloontechnieken bestudeerd worden. Daarvoor heeft Embrapa zijn samenwerking met de dierentuin in Brasilia hernieuwd. De dierentuin zal eieren van dieren in gevangenschap verzamelen en bestuderen.
“Het is nog niet bekend wanneer we voor het eerst zullen klonen. Het zou kunnen gaan om de manenwolf (Chrysocyon brachyurus), een andere bedreigde diersoort. Een van de technieken die we overwegen is gelijkaardig aan de creatie van Dolly, het schaap dat werd gekloond uit de cel van een volwassen ooi”, verklaart Embrapa-onderzoeker Carlos Frederico Martins.