Britse supermarkt haalt energie uit voedselafval

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat één van zijn filialen volledig van energie voorzien met voedselafval. Daarvoor wordt overgebleven voedsel uit andere winkels naar Cannock, in de graafschap West Midlands, gebracht.
 

  • CC Elliott Brown De Britse supermarktketen Sainsbury's gaat één van zijn filialen volledig van energie voorzien met voedselafval. CC Elliott Brown

Vlakbij de Sainsbury’s-winkel in Cannock wordt het voedsel vergist in silo’s, waardoor bio-methaangas ontstaat. Dat wordt vervolgens in elektriciteit omgezet en via een kabel naar de supermarkt geleid. Het restproduct dat ontstaat bij de vergisting, kan gebruikt worden voor bemesting in de landbouw.

De supermarktketen zegt alleen voedsel te gebruiken dat niet meer geschikt is voor de voedselbank of om te verwerken tot diervoeding. “Wij gooien niets meer weg”, zegt Sainsbury’s in een persbericht. “Al het voedsel dat ongeschikt is voor consumptie, wordt gebruikt om energie op te wekken.”

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift