Chavez waarschuwt opnieuw voedingssector

Nieuws

Chavez waarschuwt opnieuw voedingssector

20 februari 2008

President Hugo Chavez heeft zondag gedreigd om Venezuela’s grootste voedingsproducent, Empresas Polar, te nationaliseren. De Venezolaanse overheid verdenkt het bedrijf van illegale goederenopslag.

Chavez verdenkt het bedrijf van illegale goederenopslag – of het achterwege houden van de productiegoederen- om ze achteraf aan een hogere prijs  te kunnen verkopen.  Bedrijven die zich met zulke praktijken bezighouden, moeten volgens Chavez onmiddellijk onder staatstoezicht gezet worden.

Groot tekort aan levensmiddelen

Het is niet de eerste keer dat de Venezolaanse president zijn pijlen richt op de voedingsproducent. Empresas Polar kwam vorige maand al in opspraak nadat de autoriteiten beslag legden op 350 ton voedsel van de producent. De goederen stonden volgens de overheid klaar om naar buurland Colombia te smokkelen.
Venezuela kampt met een groot gebrek aan bepaalde levensmiddelen, zoals vlees, melk en suiker. De regering blijft de prijzen drukken waardoor de voedselproducenten verplicht worden om hun goederen met verlies te verkopen.
De voedselproducenten halen grote winsten in het buitenland, omdat de Venezuelaanse prijzen voor basisgoederen doorgaans lager liggen dan in de buurlanden.