Chili kiest voluit voor getijdenenergie

Geen land ter wereld is zo geschikt voor getijden- en golfenergie als Chili. Het land kiest dan ook voluit voor deze jonge technologie.

  • Brocken Inaglory (CC GFDL) Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe dieper de oceaan wordt. Daardoor zijn de golven en de getijden aan de Chileense kust bijzonder krachtig. Maar een handicap is de enorme afstand tot het noorden, waar de energiebehoefte het grootst is Brocken Inaglory (CC GFDL)

Chili heeft 6435 kilometer kust langs de Grote Oceaan. Volgens een studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is er geen land ter wereld dat over zo’n potentieel beschikt voor getijden- en golfenergie.

Een tiende van die energie heeft al evenveel vermogen als het Chileense huidige stroomnet.

Prototypes

De technologie voor deze energie bevindt zich nog in de fase van de prototypes, zegt Sara Larraín, directeur van de organisatie Chile Sustentable (Duurzaam Chili). ‘De proefprojecten verliepen goed, maar er is nog veel werk om dit naar een industrieel niveau te brengen.’

Chili kijkt daarvoor naar het buitenland want zelf ‘heeft het niet de wetenschappelijke, technologische en financiële capaciteit om helemaal zelfstandig deze technologische sprong te maken.’

Samenwerking met Frankrijk

Chili en Frankrijk hebben vorig jaar een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de oprichting van een onderzoekscentrum voor getijdenenergie, een project dat ongeveer 20 miljoen euro zal gaan kosten.

Het Marine Energy Research and Innovation Center (Meric), een unicum in Latijns-Amerika, moet van Chili een internationale referentie maken op het vlak van getijdenenergie.

Grote afstand naar het noorden

De technologie boekt mooie vooruitgang maar commerciële exploitatie zit er nog niet in, zegt Carlos Finat, directeur van de Chileense vereniging voor Hernieuwbare Energie, die ondernemers uit de sector verenigt.

Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe dieper de oceaan wordt. Daardoor zijn de golven en de getijden aan de Chileense kust bijzonder krachtig. Het zuiden van het land is dus het meest geschikt om deze energie op te wekken.

Maar een handicap is de enorme afstand tot het noorden, waar de energiebehoefte het grootst is, zegt Finat. ‘Het huidige transmissiesysteem is niet in staat om grote hoeveelheden energie te transporteren tussen die punten. Daarom is uitbreiding nodig, en die is nog niet gepland.’

70 procent groene energie

Chili, een land met 17,6 miljoen inwoners, haalt vandaag bijna 60 procent van zijn energie uit fossiele brandstoffen. De rest komt uit hernieuwbare bronnen, vooral waterkracht. Slechts 13 procent komt uit niet-conventionele hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie.

De regering wil tegen 2050 70 procent van de energie uit groene bronnen halen. Tegen 2035 moet 40 procent al uit niet-conventionele hernieuwbare bronnen komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.