China deelt consumptiebonnen uit
Antoaneta Bezlova
17 februari 2009
Verscheidene Chinese steden hebben de voorbije weken massaal consumptiebonnen uitgedeeld aan hun inwoners. Met de maatregel, die na enige aarzeling de zegen van Peking kreeg, hopen ze de binnenlandse economie aan te zwengelen en de recessie in te perken.
De Chinese regering kondigde vorige week een reeks maatregelen aan om de economische crisis te bezweren maar verscheidene plaatselijke besturen hadden het heft al in eigen handen genomen. Naar aanleiding van de koopwoede waarmee met het Chinese nieuwjaar traditioneel gepaard gaat, hebben ze vorige maand voor miljoenen euro’s aan consumptiebonnen uitgedeeld.
Chendgu, hoofdstad van de provincie Sichuan, gaf voor 4,3 miljoen euro aan bonnen uit. Hangzhou volgde met bonnenboekjes ter waarde van 23 euro die mensen met lage inkomens konden uitgeven in plaatselijke supermarkten, boekhandels en elektrozaken. Volgens Jiang Zengwei, viceminister van Handel, is de consumptie in steden als Chengdu en Hangzhou al flink gestegen dankzij de consumptiebonnen.
Steden met toeristische attracties, zoals Nanjing in de provincie Jiangsu, zijn ook begonnen met de distributie van toerismebonnen in de hoop de consumptie in restaurants, winkels en hotels aan te zwengelen.
Andere Aziatische landen
Verscheidene andere Aziatische economieën delen eveneens bonnen uit. Japan heeft zijn inwoners bonnen ter waarde 129 dollar gegeven. Ook Taiwan en Zuid-Korea proberen met dit systeem de eigen economie te stimuleren.
Peking reageerde aanvankelijk lauw op het idee. Toen Nobelprijswinnaar Robert Mundell het systeem in december voorstelde tijdens een economisch forum in Nanjing, noemden Chinese economen het onuitvoerbaar en ongezond. “Zo’n plan zou het onafhankelijkheidsgevoel van de Chinezen kwetsen”, zei een expert van het ministerie van Handel in de pers.
Peking vreesde dat de bonnen zijn herstelplan in gevaar zouden brengen. China wil de recessie bezweren door 466 miljard euro te investeren, vooral in het transport- en energienet. Aangezien het geld en de middelen voor zulke infrastructuurprojecten via de regering worden toegewezen, kan dat plan de consumentenuitgaven slechts onrechtstreeks stimuleren. Mundell stelde daarom voor een kwart van de middelen in consumptiebonnen te investeren. Terwijl Peking aarzelde, voerden enkele belangrijke steden de maatregel al in.
Gemengde reacties
De reacties bij de Chinezen zelf zijn gemengd. In Peking willen de mensen niet herinnerd worden aan de tijd dat het voedsel gerantsoeneerd was en ze bonnen kregen voor rijst, olie en andere basisproducten. “Het zou vreemd voelen om te gaan winkelen met bonnen zoals in de dagen toen Mao nog leefde”, zegt Chen Guogang, een oudere inwoner van Peking.
Hangzhou wil het experiment ondertussen uitbreiden naar de betaling van zijn ambtenaren. Die zullen een deel van hun loon in winkelbonnen uitbetaald krijgen. Maar verscheidene ambtenaren lieten in de media verstaan daar niet gelukkig mee te zijn aangezien hun loon al zo laag was.
De consumptiebonnen krijgen vooral kritiek omdat ze niet naar de armsten gaan. De bonnen worden enkel in de steden uitgedeeld terwijl de gevolgen van de economische crisis vooral op het Chinese platteland voelbaar zijn.