Chinees-Indiaas grensdispuut laait op

Nieuws

Chinees-Indiaas grensdispuut laait op

16 september 2009

India en China minimaliseren de vernieuwde spanning over een oud grensdispuut, maar gelekte documenten vertellen een ander verhaal.

Het dispuut over de vierduizend kilometer lange grens sleept al decennia aan. In 1962 vochten de twee landen zelfs een korte grensoorlog uit. Sommige delen van de grens zijn nog altijd het onderwerp van discussie, waaronder een deel van Kasjmir en de oostelijke Indiase staat Arunachal Pradesh.
Het Indiase leger heeft Chinese troepen er onlangs van beschuldigd af en toe de grens over te steken. Het heeft daarom zijn troepensterkte in de regio verhoogd. In een interview met Al Jazeera sluit de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram echter niet uit dat het om een vergissing gaat. “Het is nu eenmaal een betwiste grens”, zegt hij. “Mogelijk zijn er navigatiefouten gemaakt. Volgens ons zijn er inbreuken geweest, en die zijn opgelost door er met elkaar over te praten. De grens met China is heel anders dan die met Pakistan, waar infiltratie en geweld voorkomen.”
De regering van Arunachal Pradesh drong er dinsdag bij New Delhi op aan om de Chinese claims op het gebied nog eens duidelijk van de hand te wijzen. “De Chinese claims zijn eenvoudigweg ongefundeerd en incorrect. Arunachal Pradesh is een integraal deel van India en dat zal zo blijven”, liet de deelstaatminister Dorjee Khandu optekenen in de Times of India.

Conflict

Peking gaf in 2003 zijn aanspraken op Sikkim op, maar is nog altijd van mening dat het grootste deel van Arunachal Pradesh bij China hoort. De bergachtige provincie heeft een grens van meer dan duizend kilometer met China.
“De Indiase overheid moet assertiever zijn en haar standpunt rond Arunachal Pradesh heel duidelijk maken tegenover China”, zei Takam Sanjay, een belangrijke politicus van de Congrespartij in de Times of India. “New Delhi moet een dapper standpunt innemen tegenover die voortdurende Chinese claims.”
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een officiële verklaring verspreid waarin ze stelt dat “de Chinese grenspatrouilles volgens strikte regels verlopen. Chinese grenstroepen maken nooit een inbreuk op het territorium van andere landen. Voor er een definitieve oplossing gevonden is voor het grensdispuut, moeten de twee landen samenwerken om de vrede en rust langs de grens te bewaren.”