Chinese boeren telen illegale ggo-maïs

Boeren in het noordoosten van China maken illegaal gebruik van genetisch gewijzigde maïsvarianten. Dat blijkt uit een onderzoek van milieu-organisatie Greenpeace.

  • russavia / Wikimedia (CC by-sa 2.0) Maïs ligt te drogen aan de kant van de weg net buiten Beijing. russavia / Wikimedia (CC by-sa 2.0)

De organisatie liet maïsstalen analyseren van zowel velden als markten en winkels in vijf districten van de provincie Liaoning, de graanschuur van China. De resultaten zijn verrassend: vrijwel alle stalen blijken sporen te bevatten van genetisch gewijzigde varianten. Van de 45 stalen op het veld bleken er 42 besmet. Dat geldt ook voor 20 van de 21 stalen die op de graanmarkt werden genomen.

Nochtans is de commerciële teelt van ggo-gewassen strikt illegaal in China. ‘Deze schaal van de ggo-contaminatie is echt schokkend’, zegt Li Yifang van Greenpeace East Asia. ‘China heeft een strikte en duidelijke wetgeving, en de aanhoudende productie van genetisch gewijzigde maïs in Liaoning breekt die wetgeving op meerdere niveaus.’

Ongelegen

Het nieuws komt ongelegen voor de Chinese overheid. Beijing heeft al miljarden dollars geïnvesteerd in onderzoek naar genetisch gewijzigde gewassen. Die gewassen mogen nog niet commercieel geproduceerd worden, en de resultaten van het onderzoek doen de twijfel groeien of de Chinese overheid in staat zal zijn om de productie en distributie in goede banen te leiden en te controleren. De nieuwe berichten kunnen ook de de tegenstand in de publieke opinie tegen ggo-gewassen doen groeien.

Greenpeace pleit voor een dringend onderzoek door het gerecht naar de oorzaken van de besmetting en roept de Chinese overheid ook op om een controlesysteem in te stellen naar de gebruikte zaden. Beijing zou volgens de organisatie beter inzetten op de ontwikkeling van duurzame landbouw, omdat genetische manipulatie geen oplossing is voor de voedselveiligheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.