Wetenschappers constateren stijging van 600 procent in het aantal bosbranden

Vrede in Colombia doet bosbranden pieken

In de Colombiaanse wouden die vroeger door de Farc-rebellen werden gecontroleerd komen nu zes keer meer bosbranden voor. De ontbossing in de regio’s neemt snel toe. 

CC Maria Fernanda Fierro / Unsplash

 

Het Colombiaanse vredesakkoord van 2016 maakte een einde aan een decennialange burgeroorlog in het land, tussen de overheid en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Maar de vrede heeft ook onvoorziene effecten.

Het gewapende conflict en controles door de rebellen weerhield landbouwers en veeboeren ervan om het woud plat te branden. Maar sinds het einde van de burgeroorlog zijn de ontbossing en bedreigingen voor de biodiversiteit toegenomen, blijkt uit een studie in Nature Ecology & Evolution.

600 procent

De wetenschappers stelden een stijging van 600 procent vast in het aantal bosbranden in beschermde gebieden na het vredesakkoord. Op basis van de trends voorspellen ze ook dit jaar een verdere stijging van de ontbossing in natuurparken, met 52 procent.

‘Deze dramatische stijging doet de kans op ontbossing in beschermde gebieden sterk toenemen’, zegt hoofdauteur Laura C. Schneider, hoogleraar Geografie aan de Rutgers University in de VS.

De Colombiaanse overheid mist de capaciteit om de bescherming van de gebieden te handhaven. Daardoor krijgen kleine boeren, grootgrondbezitters, landspeculatoren en drugsbaronnen er de vrije hand om grote delen woud plat te branden.

De wetenschappers pleiten voor snelle veranderingen in Colombia, zoals real-time-monitoring, steunmaatregelen voor boeren die het woud beschermen en de inzet van voormalige rebellen als boswachters.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift