Costa Rica wil olieproductie opnieuw aanzwengelen

Costa Rica wil een belangrijke olieraffinaderij nieuw leven inblazen. Het Centraal-Amerikaanse land krijgt daarvoor de hulp van China. Tijdens een ontmoeting in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia zouden de presidenten van beide landen een deal hebben gesloten.

  • CC lezumbalaberenjena Costa Rica wil een belangrijke olieraffinaderij nieuw leven inblazen. Het Centraal-Amerikaanse land krijgt daarvoor de hulp van China. CC lezumbalaberenjena

Met de overeenkomst pikken beide landen een oud plan weer op. In 2008 sloten China en Costa Rica al een akkoord over de Chinese participatie in olieprojecten, en hoofdzakelijk in de modernisering en uitbreiding van de Moín-raffinaderij, aan de Caraïbische kust. Het gaat om een investering van zo’n 1 miljard euro. Maar vanwege kritiek van publieke instellingen, politici en sociale organisaties lag het project lange tijd stil.

De president van Costa Rica, Luis Guillermo Solís, liet in een officiële mededeling weten dat Peking nu opnieuw bereid is om te onderhandelen over de voorwaarden van het project. De president had een ontmoeting met zijn Chinese tegenhanger Xi Jiping op 17 juli in Brasilia, na afloop van de BRICS-top.

Grotere capaciteit

De modernisering van de raffinaderij, in handen van het staatsbedrijf Recope, moet de capaciteit opdrijven van de vroegere 18.000 naar 60.000 vaten ruwe olie per dag. Recope controleert de olie-import van Costa Rica en ziet zich sinds 2011 verplicht geraffineerde olie aan te kopen uit het buitenland, vanwege de sluiting van de raffinaderij.

Al vanaf het begin kreeg het Moín-project, lokaal ook bekend als “de Chinese raffinaderij”, heel wat tegenwind van politici en talrijke middenveldorganisaties. In juni 2013 riep het Algemene Controleorgaan van de overheid de plannen een halt toe, omdat het vond dat de voorafgaande haalbaarheidsstudie te gebrekkig was. Sindsdien ligt het project stil.

China is na de Verenigde Staten de tweede handelspartner van Costa Rica. De export naar Peking steeg van 67 miljoen euro in 2000 naar meer dan 1 miljard euro in 2011, toen een vrijhandelsakkoord tussen China en Costa Rica in werking trad.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift