De geboorte van een narco-staat
Jim Lobe
06 februari 2005
De strijd tegen de drugsteelt in Afghanistan kan het land verder destabiliseren en het gezag van de regering van president Hamid Karzai aantasten. Daarvoor waarschuwen ontwikkelingsorganisaties en mensenrechtengroeperingen in een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.
De organisaties, waaronder Care, Oxfam International en de Women’s Edge Coalition, zeggen dat het bestrijden van de papaverteelt de vooruitgang die het land geboekt heeft na de val van het Talibanregime eind 2001, teniet kan doen. Het risico bestaat dat miljoenen Afghanen zich tegen de regering zullen keren, die al een gevecht moet leveren om haar autoriteit te laten gelden , zeggen de organisaties.
Na de val van de Taliban is Afghanistan de grootste producent van opium in de wereld geworden. De papaverteelt heeft zich inmiddels over alle 34 Afghaanse provincies verspreid. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat het land goed is voor ongeveer 87 procent van de productie van alle opium en de daarvan afgeleide heroïnederivaten. De papaverteelt levert de boeren tien keer meer op dan traditionele landbouw. Opium is het belangrijkste exportproduct geworden en 40 procent van de Afghaanse economie is ervan afhankelijk.
Volgens het Amerikaanse Office of National Drug Control Policy (ONDCP), is de opiumproductie vorig jaar met 73 procent toegenomen. Het gevolg is dat de bijna 20.000 Amerikaanse militairen en de 7.000 leden van de vredesmacht ISAF zich ook bezig moeten houden met bestrijding van de drugsteelt. De regering-Bush heeft dit jaar 780 miljoen dollar uitgetrokken voor veiligheidshandhaving in Afghanistan en tweederde van dat bedrag is bestemd voor het indammen van de papaverteelt.
Volgens de ontwikkelingsorganisaties moet de regering dat beleid heroverwegen. Met name het vanuit de lucht besproeien van papavervelden, waar 152 miljoen dollar voor is uitgetrokken, kan het land ontwrichten. Miljoenen kleine boeren zijn voor hun inkomen afhankelijk van de papaverteelt. De briefschrijvers vinden dat er eerst alternatieve inkomstenbronnen gecreëerd moeten worden.
President Karzai heeft besproeiing vanuit de lucht al verboden, een beslissing die gesteund wordt door de ontwikkelingsorganisaties. Toen twee niet-geïdentificeerde vliegtuigen in november gewassen in Zuid-Afghanistan besproeiden, werd officieel protest ingediend bij de Britse en Amerikaanse ambassades. Zij ontkenden echter elke betrokkenheid.
Tegelijkertijd erkennen zowel de Afghaanse regering als de ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties dat de papaverteelt een serieuze dreiging vormt voor de ontwikkeling van het land op lange termijn. De drugseconomie komt steeds steviger in het zadel te zitten en de corruptie die ermee verbonden is, wordt steeds hardnekkiger.
De strijd tegen de drugshandel zou zich echter niet in de eerste plaats moeten richten op de kleine boeren, maar op de tussenpersonen en de grote smokkelaars en hun beschermers, zeggen de briefschrijvers. Tegelijkertijd zou er meer energie gestoken moeten worden in het ontwikkelen van alternatieven voor de boeren die de papaver telen.
De organisaties doen verder een beroep op de regering Karzai om de grondwetsbepalingen die openheid garanderen over de inkomsten van hoge functionarissen en militairen, strikt te handhaven. Wie onverklaarbare inkomsten heeft, moet ontslagen worden, aldus de briefschrijvers. (JS)