De wereld anno 2016, volgens minister van Buitenlandse Zaken Reynders

Tijdens zijn openingstoespraak op de diplomatieke dagen, wanneer de Belgische ambassadeurs elk jaar enkele dagen naar ons land terugkeren, focust minister Reynders vooral op de crisissen waarvoor België en Europa staan: terrorisme, migratie, samenhang van de EU. Er is zo goed als geen sprake meer van BRICS of hoopvolle ontwikkelingen.

  • Ministerio de Relaciones Exteriores (CC BY-SA 2.0) Minister Reynders tijdens een bezoek aan Peru in augustus 2015. Ministerio de Relaciones Exteriores (CC BY-SA 2.0)

Minister Reynders had het in zijn toespraak onder andere over de “lynchpartij in de media” waarvan België na de aanslagen in Parijs van november 2015 het slachtoffer was.

Nochtans, stelde Reynders, is de aanpak van het terrorisme en de radicalisering in België vaak het voorwerp van internationale interesse. Het Belgische buitenlandbeleid moet in dit verband zorgen voor een beter imago, maar moet zich vooral inschakelen in een internationale coalitie die Daesh bestrijdt en de terreurgroep financieel drooglegt.

Reynders verheugde zich in dat verband over de impact van de militaire tussenkomst van Rusland in Syrië, al beklemtoonde hij in niet mis te verstane woorden dat ‘Bashar al-Assad de toekomst van zijn volk niet kan belichamen. Wat wel kan, is bespreken onder welke voorwaarden hij aan de kant kan worden geschoven… De grote uitdaging ligt bij een overgangsmechanisme dat met Bashar al-Assad van start gaat en zonder hem eindigt.’

Nog in dezelfde regio maakt Reynders zich zorgen over de oplopende spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië, al preciseert hij op geen enkele manier de verantwoordelijkheid van Saoedi-Arabië daarin.

‘Bashar al-Assad kan de toekomst van zijn volk niet belichamen.’

Minister Reynders wijdde uiteraard een speciaal hoofdstuk in zijn toespraak aan Centraal-Afrika. Daarin onderlijnde hij nog eens dat Burundi moet terugkeren naar de geest van de Arusha-akkoorden om een verder afglijden richting chaos en geweld te voorkomen.

Voor de DR Congo beklemtoonde hij het belang van de verkiezingen die volgens de grondwet georganiseerd moeten worden, en die dus dringend voorbereid moeten worden.

Voor Rwanda hield hij het op een voorzichtige waarschuwing dat het voor de duurzaamheid van de sociaal-economische heropbouw van belang is om ook te zorgen voor politieke vernieuwing van de macht.

In het kader van de uitdagingen en crisissen waar de Europese Unie voor staat, ging Reynders niet alleen in op de migratiecrisis, maar ook op het Brexit-referendum en op de zorgen over de rechtsstaat en de democratische waarden en normen binnen de Unie. Reynders pleitte in dat verband voor een regelmatige evaluatie door de Commissie van alle landen, om zo te voorkomen dat een of twee landen – zoals Hongarije – geviseerd worden.

Om de Belgische belangen te verdedigen, zei Reynders nog, zijn zowel de trans-Atlantische militaire samenwerking als doorgedreven economische diplomatie – in samenwerking met de gewesten – absoluut noodzakelijk. Hij roept op om aandacht te hebben voor nieuwe opportuniteiten in landen als Iran, Colombia, Kenia en Cuba. Een focus op de BRICS of andere groeilanden was echter nergens te bespeuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.