Donorlanden storten fors minder in Bevolkingsfonds

Het VN-bevolkingsfonds vreest dat het meer dan 140 miljoen dollar minder inkomsten zal hebben dit jaar omdat westerse donoren besparen. Dat is slecht nieuws voor de strijd tegen moedersterfte en voor de reproductieve rechten van miljoenen vrouwen wereldwijd.

  • Utenriksdepartementet UD (CC BY-NC-ND 2.0) De vijf grote donorlanden voor het Bevolkingsfonds zijn traditioneel Zweden, Noorwegen, Nederland, Denemarken en Finland. Allemaal hebben ze tussen 2014 en 2015 in meerdere of mindere mate hun bijdrage verlaagd. Utenriksdepartementet UD (CC BY-NC-ND 2.0)

Arthur Erken, directeur communicatie en strategische partnerschappen bij Unfpa verklaart dat sommige grote donoren niet alleen hun bijdrage aan het Bevolkingsfonds terugschroeven, maar aan alle internationale ontwikkelingssamenwerking.

Andere donoren hebben volgens hem aangegeven dat de besparingen deels zijn ingegeven door de hoge kostprijs om vluchtelingen in hun gastland te integreren.

Wat ook de reden mag zijn, Erken benadrukt dat Unfpa zal blijven bewijzen aan zijn donoren dat steun aan het Fonds een waardevolle investering is in de gezondheid en rechten van miljoenen vrouwen en jongeren wereldwijd.

Scandinavische landen

De vijf grote donorlanden voor het Bevolkingsfonds zijn traditioneel Zweden, Noorwegen, Nederland, Denemarken en Finland. Allemaal hebben ze tussen 2014 en 2015 in meerdere of mindere mate hun bijdrage verlaagd. Als de trend zich voortzet, zal het fonds in 2016 misschien zelfs meer dan de verwachte 140 miljoen dollar aan inkomsten verliezen.

‘Hoewel al uitvoerig werd bewezen dat preventie van moedersterfte en toegang tot anticonceptie een verstandige investering is, snoeien donorregeringen keer op keer in de ontwikkelingshulp wanneer ze voor grote uitdagingen dichter bij huis staan’, stelt Purnima Mane als gewezen voorzitter van de organisatie Pathfinder International.

‘Als gevolg daarvan zal het recente begrotingstekort bij Unfpa tragische gevolgen hebben over de hele wereld, maar voor ontwikkelingslanden in het bijzonder’, legt ze uit. ‘Het zet niet alleen een rem op de vooruitgang van zijn programma’s: in bepaalde landen kan het momentum verloren gaan en komen de geboekte resultaten in het gedrang’, aldus Mane.

Goede return on investment

Volgens Maria Jose Alcala, directeur van de High Level Task Force voor de International Conference on Population and Development, is de fondsenwerving voor vrouwenrechten altijd al een uitdaging geweest. ‘We zien enkele positieve trends, maar investeringen in gendergelijkheid, seksuele en reproductieve gezondheid moeten wereldwijd aanzienlijk worden opgevoerd.’

‘Deze besparingen komen net op het moment dat de nieuwe globale agenda voorgoed een einde wil maken aan moedersterfte. Bovendien kunnen we aantonen dat investeringen in vrouwenrechten een goede return hebben, en vermenigvuldigende effecten in alle domeinen van ontwikkeling.’

Het grote plaatje is duidelijk volgens Alcala: jonge meisjes sterven, moedersterfte treft vooral jonge en arme vrouwen, en dit alles heeft wortels in genderdiscriminatie. ‘Daarom is moedersterfte een belangrijke marker voor ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid. Daar kan je moeilijk een prijskaartje op plakken.’

Ook ngo’s gekortwiekt

Unfpa bekijkt nu met de traditionele donoren hoe het tekort in 2016 kan worden opgevangen, en hoe specifieke initiatieven voortgezet kunnen worden, legt communicatiedirecteur Erken uit. Daarnaast benadert het fonds andere donorlanden, de privésector, stichtingen en multilaterale instellingen.

Sivananthi Thanenthiran, directeur van het the Asian-Pacific Resource and Research Centre for Women, denkt dat ook veel ngo’s met beperkte budgetten moeten werken. De besparingen bij donoren die traditioneel sterk inzetten op vrouwenrechten, heeft ook volgens haar te maken met het verschuiven van ontwikkelingsfondsen als gevolg van de vluchtelingencrisis.

‘Natuurlijk zet deze crisis druk op veel Europese regeringen die vluchtelingen opvangen. Toch hopen we dat dit slechts een tijdelijke correctie is, en geen langetermijnstrategie.’

‘Diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid in noodsituaties, en voldoen aan de enorme vraag naar anticonceptie in de wereld, helpt op lange termijn om de achterliggende oorzaken van de vluchtelingenstroom, conflicten en ontheemding als gevolg van de klimaatverandering, aan te pakken’, besluit Thanenthiran.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.