Duitsland ook wereldkampioen zuinige economie

Duitsland gaat na de wereldbeker ook met de prijs voor meest energiezuinige economie ter wereld lopen. Het land voert de nieuwe editie aan van de rangschikking van de American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE).

  • CC Sdu7cb "Duitsland is het schoolvoorbeeld van een natie die van energie-efficiëntie een topprioriteit heeft gemaakt." CC Sdu7cb

De rangschikking beoordeelt zestien grote economieën op de manier waarop ze met energie omgaan. De zestien zijn samen goed voor 81 procent van de wereldeconomie.

Duitsland wordt gevolgd door Italië, terwijl de Europese Unie als geheel en China de derde en vierde plaats delen. Frankrijk volgt op de vijfde plaats. De Verenigde Staten en Rusland staan op de veertiende en vijftiende plaats, net voor Brazilië en hekkensluiter Mexico.

Economisch voordeel

“Duitsland is het schoolvoorbeeld van een natie die van energie-efficiëntie een topprioriteit heeft gemaakt”, zegt ACEEE-directeur Steven Nadel. “De VS, die lang als innovatieve en competitieve wereldleider gezien werden, boeken maar traag vooruitgang sinds het vorige rapport, terwijl landen als Duitsland, China grote sprongen vooruit maken.”

Het rapport wijst erop dat de VS weliswaar stappen heeft gezet, maar dat de vooruitgang over het algemeen teleurstellend is. “De inefficiëntie van de Amerikaanse economie betekent een enorme verspilling van energie en geld”, stelt de studie. “De VS scoren slechter dan Canada, Australië, India en Zuid-Korea. Dat suggereert dat die landen een economisch voordeel hebben op de VS omdat een lager energieverbruik voor de productie en het transport van dezelfde economische output ze minder kost. Hun inspanningen om de efficiëntie te verbeteren maakt de economieën wendbaarder en veerkrachtiger.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.