Duurzame ontwikkeling als studentenproject

Academics for Development Leuven (AFD) verbindt studenten met een interesse voor ontwikkeling en ondernemen met externe partners (11.11.11, Oxfam,…) en de lokale bevolking in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De projecten richten zich op de lange termijn, zodat de lokale bevolking het project kan overnemen en dragen.

Antoine Coppens: ‘Bij Academics for Development (AFD) werken we altijd samen met verschillende partners, waarmee de studenten een project gedurende een jaar opvolgen. Uit een van die projecten is een eigen organisatie ontstaan: Sénérgie. De oud-projectstudenten begonnen het samen met een bedrijf dat zich bezighoudt met het installeren van zonnepanelen.

We motiveren studenten om zelf ondernemingen te starten. Sénérgie, dat samen met AFD tot een eigen bedrijf gegroeid is, kan nu een nieuwe projectpartner voor ons zijn. Zo kunnen we nieuwe studenten motiveren een verrijkende ervaring op te doen of een eigen zaak te starten. Dat is voor ons een groot succes en zo is voor ons de cirkel wel rond.

Onze grootste fout is dat we in de vorige jaren de projecten soms iets te mooi voorstelden. Daardoor waren de studenten niet altijd goed voorbereid op wat hen eigenlijk te wachten stond. Doordat het vaak meer werk blijkt te zijn dan ze verwachtten, hebben we vorig jaar bijvoorbeeld best veel drop-outs gehad bij de projectstudenten. Dat was een fout waaraan we dit jaar proberen te werken door duidelijk te maken over hoeveel werk het gaat. Als de studenten denken dat ze het niet rond zullen krijgen, kunnen ze best niet beginnen. Het is namelijk erg lastig als mensen midden in een project zeggen dat ze er uitstappen.

Als we willen uitbreiden naar andere steden of landen, moet AFD hiervoor als model kunnen dienen. Daarom proberen we voor onze projecten een duidelijke structuur te creëren, en alles goed te documenteren. We hebben recent ook het Bright Minds-programma opgericht, waarmee we studenten onderdompelen in het sociaal ondernemerschap. Als daaruit ideeën voortkomen om iets te starten, gaan we hen begeleiden om die ideeën te realiseren. U kan tot 16 november voor dit project stemmen op de website van de Grote Prijs Toekomstige Generaties.Voor ons ligt de uitdaging er dan ook in de daad bij het woord te voegen. Zo kunnen we nieuwe ondernemingen mee helpen opstarten, die dan weer projectpartners voor ons kunnen zijn. En zo maken we de cirkel rond.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.