Ecover strijdt tegen oceaanplastic

Om zwerfafval in de oceanen tegen te gaan, lanceert Ecover een project om nieuwe flessen te maken uit opgevist plastic. Sommige zeedieren verwarren het afval met voedsel of geraken erin verstrikt. Zo eten vissen in de noordelijke Stille Oceaan jaarlijks 24.000 ton plastic.

  • © Clifton Beard (CC BY-NC 2.0)  © Clifton Beard (CC BY-NC 2.0)

Grootschalig Europees onderzoek heeft aangetoond dat er zelfs in de diepste zones van de oceaan afval ligt. Onder andere flesjes, plastic zakken, glas, metaal, hout, karton en visnetten vonden de onderzoekers tot op 2000 kilometer van de Middellandse Zeekust terug.

De Universiteit Gent nam ook deel aan het onderzoek. ‘We wisten uit vorige projecten dat er afval in de diepzee aanwezig was, maar we hadden nooit verwacht dit afval zo prominent aanwezig te vinden’, aldus professor David Van Rooij.

De grote hoeveelheid afval verstoort het ecologisch evenwicht. In een interview met The Guardian vertelde Philip Malmberg, CEO van Ecover, dat er elk jaar minstens een miljoen zeevogels en 100.000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen sterven van het eten van plastic. ‘We hebben geen keuze – we moeten het oceaanplastic voor eens en voor altijd opruimen.’

Ook de mens vaart beter bij minder plastic in de zee. De microplastic in de vis die we eten, maar ook in dranken en andere producten, is immers schadelijk voor de gezondheid.

Recyclage

Om de strijd tegen oceaanplastic aan te gaan, lanceert Ecover de Ecover Ocean fles voor vloeibaar afwasmiddel. Deze is volledig gemaakt uit gerecycleerd plastic, waarvan een tiende afkomstig is uit de zee. Volgend jaar zou de fles ook in België in de rekken moeten staan.

Voor het proefproject zette Ecover een samenwerking op poten tussen Europese vissers, recyclagefabrieken en plasticfabrieken. Europese vissersboten worden uitgerust met een speciaal vangnet met kleinere mazen waarin het plastic makkelijker opgevangen wordt. Hierdoor kunnen ze bij elke visvangst twee tot acht ton plastic afval ophalen. Dit wordt verscheept naar de Closed Loop recyclagefabriek nabij Londen, waar het wordt omgezet in nieuw plastic.

Ecover zal dit jaar één ton oceaanplastic gebruiken en hoopt dit volgend jaar uit te breiden tot drie ton. ‘Wat we nu moeten doen is een breder netwerk opzetten van vissers, recyclagevoorzieningen en producenten om het ook echt te laten gebeuren,’ zei Philip Malmberg in een persbericht. ‘We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaanplastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen.”

Voorkomen zowel als genezen

Met de nieuwe verpakking wil Ecover niet alleen het aanwezige afval opruimen, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat er minder plastic in de zee terecht komt. Het bedrijf wil de problematiek onder de aandacht van regeringen brengen en wijzen op de gevaren van oceaanplastic op lange termijn.  

‘Als producenten moeten we onze verantwoordelijkheid voor duurzaamheid zeer serieus nemen en echte actie ondernemen tegen klimaatverandering en de schade die toegebracht wordt door onze grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen,’ vertelt Malmberg aan The Guardian. ‘We moeten “groene” producten creëren die meer afleveren dan slechts een knipoog in de richting van duurzaamheid.’

‘We moeten recyclage anders gaan bekijken en ernstig werk maken van een echte circulaire economie’, zegt Tom Domen, innovatiemanager bij Ecover. Volgens hem heeft ‘iedereen, van regeringen, over de vissersindustrie tot de consumenten die gaan winkelen in de supermarkt (…) een rol te vervullen.’

Consumeren zonder verpakking?

Steeds meer initiatieven zoeken naar manieren om verpakking volledig achterwege te laten. Zo opent in Antwerpen op 29 juni bijvoorbeeld Robuust, de eerste supermarkt in België zonder plastic verpakkingen. Volgens Malmberg bewandelt ook Ecover deze piste en zijn de Ecover hervulstations goed voor tien tot vijftien procent van de verkoop.

‘Ecover zoekt op verschillende manieren naar betere of andere verpakkingsmogelijkheden’, vertelt Tom Domen aan MO*. ‘Uiteraard zou geen wegwerpverpakking produceren het beste zijn. Een vloeibaar product zonder verpakking verkopen is echter niet evident. We moedigen de klanten wel aan om hun fles opnieuw te te vullen aan hervulstations in de natuurvoedingswinkels. Daarnaast doen we veel inspanningen om ons verpakkingsmateriaal zo vaak mogelijk te hergebruiken. Zo hergebruiken we de kartonnen dozen waarin onze flessen verpakt zijn tot vijftien keer.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.