Een humanitaire ramp voltrekt zich in Gaza

Twee weken van Israëlische bombardementen hebben duizenden Palestijnen op de vlucht gejaagd. Ze zoeken veiligheid in scholen van UNRWA, het VN-bureau voor Palestijnse vluchtelingen.

  • CC Alnas Foundation Kinderen zijn de grootste slachtoffers van de oorlog in Gaza omdat ze continu in angst en gevaar leven. CC Alnas Foundation

Kinderen in Gaza zijn de grootste slachtoffers omdat ze continu in angst en gevaar leven, zegt Sami Awaida, een kinderpsychiater van het Programma voor Geestelijke Gezondheid in Gaza, een humanitaire organisatie. “Kinderen lijden onder angsten en onzekerheid door deze situatie en hebben last van posttraumatische stoornissen. Kinderen in Gaza hebben in 2009 en 2012 al traumatische ervaringen opgedaan. Ze herbeleven die pijn en shock. Daardoor verkeren ze permanent in een staat van angst.”

Sinds maandag 7 juli ligt de Gazastrook onder vuur. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft tot nu toe 230 Palestijnse doden gemeld. In de meeste gevallen gaat het om volledige gezinnen die omkwamen bij een directe aanval op Palestijnse huizen. Het aantal gewonden is gestegen tot 2.500. Onder de doden en gewonden bevinden zich veel kinderen.

Ziekenhuizen in Gaza hebben een ernstig tekort aan materiaal en medicijnen. Ashraf Al-Qedra, woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gazastrook, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen “ziekenhuizen in Gaza te steunen met medisch materiaal, nu de aanvallen van Israël doorgaan, meer van achthonderd huizen zijn verwoest en achthonderd gezinnen zonder dak boven hun hoofd zitten.”

Catastrofaal

Sinds het Israëlische militaire offensief in Gaza wordt het leger beschuldigd van een beleid waarbij Palestijnse huizen worden vernield en burgers worden gedood. Adnan Abu Hasna, media-adviseur en woordvoerder voor UNRWA in Gaza, zegt dat “UNRWA Israël officieel gevraagd heeft de internationale humanitaire wetgeving en de neutraliteit van burgers te respecteren in de militaire operatie.”

Assam Yunis, directeur van het Al-Mezan Centrum voor Mensenrechten in Gaza, noemt de huidige situatie “catastrofaal in elk opzicht.” Volgens zijn niet alleen kinderen, maar ook medische teams en journalisten doelwit van het Israëlische leger. “Dat wijst op schending van het internationaal recht en op oorlogsmisdaden. Israël moet hiervoor op internationaal niveau verantwoording afleggen.”

Ibrahim Ibrash, een politiek analist en intellectueel in Gaza, denkt dat Israël er nooit in zal slagen de Hamasbeweging en Palestijnse weerstand uit Gaza uit te roeien. “Aan de andere kant zullen Palestijnse militante groepen er nooit in slagen Israël te vernietigen en te verslaan.”

Hij zegt dat na het einde van deze militaire agressie de consequenties voor de Palestijnen op intern niveau desastreus kunnen uitpakken. Hij verwacht een breuk tussen het Palestijnse volk en de Palestijnse Autoriteit. “Veel mensen zullen woedend zijn op het Palestijnse leiderschap en daardoor zal Gaza in een deplorabele toestand belanden.”

Deze crisis komt op een moment dat er al sprake is van een blokkade door Israël, wijdverbreide werkloosheid, ernstige armoede, elektriciteitsuitval, sluiting van grensovergangen sinds 2006, een verwoeste infrastructuur en een stagnerende economie in Gaza. Dat in combinatie een gebrek aan politieke vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.