Sri Lanka vervroegd naar de stembus

Een goede maand geleden werd Maithripala Sirisena verkozen tot nieuwe president van Sri Lanka. Het tienjarige bestuur van Mahinda Rajapaksa kwam zo verrassend tot een einde. Sirisena beloofde met een plan van 100 dagen de corruptie en het nepotisme aan te pakken, die volgens critici het beleid van zijn voorganger ontsierden. Het is echter niet eenvoudig om de hervormingen door te voeren, aangezien het parlement nog in handen is van Rajapaksa. Sirisena heeft daarom vervroegde parlementsverkiezingen uitgeroepen, die hem in staat moeten stellen een stabiel kabinet te vormen.

  • President Sri Lanka (CC BY-NC-SA 2.0) President Sirisena belooft de corruptie in Sri Lanka aan te pakken. President Sri Lanka (CC BY-NC-SA 2.0)

In oktober 2014 kondigde Rajapaksa aan dat de presidentiële verkiezingen met twee jaar vervroegd werden. Volgens waarnemers wilde de president anticiperen op de groeiende ontevredenheid over zijn beleid, dat in toenemende mate autoritair en corrupt werd.

In november kondigde Sirisena dan aan dat hij overstapte naar de oppositie om het op te nemen tegen zijn partijgenoot. ‘Ik kan een leider die het land, de overheid en de welvaart plundert niet langer steunen’.

De afkondiging kwam als een grote verrassing, want Sirisena werd als een vertrouweling van Rajapaksa beschouwd. De vraag is dan ook in hoeverre de partij- en generatiegenoten van elkaar verschillen, en of Sirisena werkelijk wilt breken met het beleid van zijn voorganger.

Het verlies van Rajapaksa betekent immers niet dat hij van het politieke toneel verdwenen is. Het parlement is nog onder zijn controle, en de Sri Lanka Freedom Partij waar beiden tot behoren lijkt Rajapaksa te steunen in de komende parlementsverkiezingen. Bovendien blijft de voormalige president erg populair onder de Singalese etnische meerderheid, omdat hij in 2009 een einde maakte aan de burgeroorlog met de Tamiltijgers.

Volgens de VN kwamen daarbij 40.000 Tamilburgers om het leven. Er werd een onderzoek gevraagd naar oorlogsmisdaden die het Sri Lankaanse leger zou hebben begaan, wat Rajapaksa altijd geweigerd heeft.

Sirisena toonde zich bereid om mee te werken aan een onderzoek, al werd nog niet duidelijk of hij een internationaal, onafhankelijk onderzoek zou toelaten. De president vreest dat zo’n onderzoek zijn populariteit zal aantasten, en de hervormingen bemoeilijken. 

De president toonde wel zijn goede intenties door een aantal politieke gevangen van de Tamilgroep vrij te laten en een gouverneur aan te stellen voor de Noordelijke Provincie, waar veel Tamils wonen. 

Sirisena maakte ook werk van zijn anticorruptieprogramma. Hij stelde een interimregering samen die in 100 dagen corruptie moet aanpakken. Ook worden de hervormingen van zijn voorganger, die door een aantal grondwetswijzigingen meer macht naar zich toe had geschoven, ongedaan gemaakt. Na die 100 dagen zijn er vervroegde verkiezingen die Sirisena in staat moeten stellen een stabiel kabinet samen te stellen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.