Ambities van ‘Meer Bos’ zijn groot

Eerste coöperatieve bos in Vlaanderen ligt in Brusselse rand

© Oliva De Vos / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Het Hertigembos in Ternat, op een boogscheut van Dilbeek

Dilbeek krijgt het eerste coöperatieve bos in Vlaanderen. Het grote verschil met andere initiatieven: wie een aandeel koopt, kan niet alleen actief meehelpen maar blijft ook wettelijk mede-eigenaar van het bos.

Wil je als particulier dat er meer bossen komen in Vlaanderen, dan kon je al giften doen aan projecten of natuurlijk zelf bosgrond aankopen. Het nieuwe concept biedt een beetje van beiden: geïnteresseerden kopen een of meerdere aandelen in de coöperatieve Meer Bos. Die zoekt met de ingezamelde middelen interessante gronden en bebost die.

Daar zit het grote verschil met bestaande bosprojecten die met giften werken, zegt Bert De Somviele van BOS+. ‘De coöperanten zijn meer dan de financiële motor van het verhaal, want zij worden – voor wie dat wil – ook actief betrokken bij de aanleg en het beheer van de nieuwe bossen. En de coöperanten blijven mede-eigenaar van de aangelegde bossen: ze zijn met andere woorden hun centen dus niet kwijt.’

Dilbeek

De primeur voor het eerste coöperatieve bos is voor de gemeente Dilbeek. Vrijdag werden daar zevenhonderd inheemse bomen geplant. Het project krijgt de steun van zowel minister Demir, verantwoordelijk voor de Vlaamse bosuitbreiding, als minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand.

Geleidelijk zal de werking uitgebreid worden naar andere gemeentes in de Vlaamse Rand. Maar de ambities zijn groot: op termijn wil de coöperatieve in heel Vlaanderen actief worden, zegt initiatiefnemer Frederik Vandendriessche.

De lokale interactie is daarbij erg belangrijk: mensen investeren sneller in lokale projecten. En de bedoeling is ook de bossen open te stellen voor het publiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.