Elk jaar een hittegolf wordt heel gewoon tegen 2075

Een groot deel van de planeet krijgt tegen 2075 jaarlijks met hittegolven af te rekenen.

  • Jorge Quinteros (CC by-nc-nd 2.0) het Onderzoekscentrum van de Europese Commissie stelt dat we meer en zwaardere hittegolven zullen kennen in Europa de komende 20 jaar. Jorge Quinteros (CC by-nc-nd 2.0)

Als we de uitstoot van broeikasgassen niet verminderen, dan krijgt twee derde van de planeet tegen 2075 elk jaar met hittegolven af te rekenen die zich nu om de twintig jaar voordoen. Bovendien zullen de hittegolven heviger zijn.

Dat is de conclusie van twee Amerikaanse statistici, Claudia Tebaldi van het US National Centre for Atmospheric Research en Michael Wehner van het Lawrence Berkeley National Laboratory.

Extreem hete zomers in Europa

In 2014 voorspelde de Britse Meteorologische dienst al dat extreem hete zomers in Europa tegen 2030 om de twee jaar konden voorkomen.

Door de uitstoot te verminderen beperken we het risico dat de hittegolven toenemen in frequentie en intensiteit, zeggen Tebaldi en Wehner. Maar ook na een forse vermindering van de uitstoot zal naar schatting 18 procent van de wereld nog altijd met jaarlijkse hittegolven af te rekenen krijgen in 2075.

Eind vorig jaar stelde het Onderzoekscentrum van de Europese Commissie dat we hoe dan ook meer en zwaardere hittegolven zullen kennen in Europa de komende 20 jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.