'Eten wij misschien mensenvlees?'

Nieuws

'Eten wij misschien mensenvlees?'

'Eten wij misschien mensenvlees?'
'Eten wij misschien mensenvlees?'

29 februari 2008

Na een laatste onderhoud, in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui, is minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) donderdagmiddag teruggevlogen naar België. De Gucht heeft er vier dagen Afrika op zitten en ontmoette onder meer de staatsleiders van Libië, Tsjaad en Centraal-Afrikaanse Republiek.

President Bozizé van Centraal-Afrika wou hem zelfs een onderscheiding geven, maar daar moest De Gucht niet van weten. Elkaar een cadeautje geven, dat kon er nog net af.

Brandschattende politie

Het diplomatiek mini-incidentje heeft evenwel niet verhinderd dat Bozizé achteraf, uiterst rustig, de pers te woord stond. Centraal-Afrika is jarenlang geteisterd door de nationale veiligheidsdiensten, die de eigen bevolking hebben overvallen en gebrandschat.
Om die reden hebben twee rebellengroepen de wapens opgenomen, weet Jean-Sébastion Munié van de internationale organisatie OCHA. “De rebellie is in tegenstelling tot andere buurlanden een zuiver interne aangelegenheid”.

“Beetje veiligheidsproblemen”

“De veiligheid hier is een lachtertje”, weet Munié. “Het leger telt zo’n 5.000 militairen, waarvan er amper 2.500 operationeel zijn”.  Op onze vraag of Centraal-Afrika inderdaad niet meer is dan een spookland, zonder staatsapparaat die naam waardig en aangevreten door clientelisme, corruptie en nepotisme, antwoordde Bozizé: “Het hangt ervan af met wie u praat. Als u luistert naar slechte mensen, die het imago van Centraal-Afrika willen bezoedelen, dan zal je dit soort uitspraken horen. Maar u bent hier nu zelf geweest. Heeft u ons echt mensen de keel zien oversnijden? Eten we misschien mensenvlees? Ons land is stabiel, ook al hebben we enkele kleine veiligheidsproblemen”.
Daar wordt aan gewerkt, verzekert Bozizé.  Het is trouwens een Belgisch expert, majoor Junior De Fabribeckers, die hierin adviseert en een plan opmaakt om de ordehandhaving in het land op te krikken.

AUDIO: ‘Eten wij misschien mensenvlees?’ (04:06)