Strijd tegen resistente superbacteriën

EU-parlement legt antibiotica in veeteelt aan banden

Annie Spratt / Unsplash

 

Boeren zullen vanaf 2022 niet langer preventief antibiotica mogen toedienen aan hun dieren. Dat heeft het Europees Parlement beslist om de opmars van resistente superbacteriën tegen te gaan. 

In Europa gebruikt een koe gemiddeld meer antibiotica dan een mens. De geneesmiddelen worden in de veeteelt niet alleen ingezet als behandeling bij ziekte, maar ook op grote schaal preventief gebruikt en bijvoorbeeld gemengd in dierenvoeder. 

Wetenschappers waarschuwen al langer dat die praktijken de ontwikkeling stimuleren van bacteriën die resistent zijn tegen elke vorm van behandeling. Dergelijke ‘superbacteriën’ kosten nu al jaarlijks het leven aan meer dan twintigduizend mensen in de EU.

Strenger

Om daar iets aan te doen heeft het Europese parlement nu nieuwe regels goedgekeurd die het gebruik van menselijke antibiotica voor de veeteelt verbieden en het gebruik van de geneesmiddelen zonder voorschrift aan banden leggen. De nieuwe regels worden van kracht in 2022. 

“We zijn erg blij dat onze lange strijd tegen de bijdrage van de veeteelt aan resistentie eindelijk vruchten heeft afgeworpen”, zegt Molly Scott Cato van de Europese Groenen. “Resistentie tegen antibiotica is een enorm risico voor de gezondheid van mens en dier en bedreigt ons allemaal. Door het systematische preventieve gebruik te verbieden en bepaalde varianten van antibiotica te reserveren voor de mens kunnen we verzekeren dat deze geneesmiddelen effectief blijven als we ze nodig hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.