EU werkt aan sancties voor Congolese mensenrechtenschenders

De Europese Raad van Buitenlandministers heeft aan EU-commissaris Federica Mogherini gevraagd een lijst op te stellen van personen die het Congolese verkiezingsproces dwarsbomen en verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen.

  • European External Action Service CC BY-NC-ND 2.0 European External Action Service CC BY-NC-ND 2.0

EU-commissaris Mogherini dreigt met sancties om de druk op mensenrechtenschenders te verhogen.

Ook roept de Raad de Congolese regering op om samen met alle grote politieke partijen, middenveldorganisaties én de Katholieke Kerk een politieke oplossing te zoeken voor de huidige crisis in het land.

Daarmee lijkt de Europese Raad kritiek te geven op het akkoord dat gesloten werd tussen de regering en oppositiepartij UNC van Vital Kamerhe. Dat akkoord kwam tot stand ondanks een boycot van de onderhandelingen door een groot deel van het middenveld en de Katholieke Kerk.

Tijd voor concrete sancties

Ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 is blij met de maatregel, maar benadrukt dat er nu snel werk moet gemaakt worden van concrete sancties, zoals een inreisverbod en de bevriezing van tegoeden. De VS voerde dergelijke maatregelen al in juli en september door.

11.11.11 benadrukt dat er nu snel werk moet gemaakt worden van concrete sancties, zoals een inreisverbod en de bevriezing van tegoeden.

‘Dit is een goede beslissing van de Europese Raad, al vragen we ook een snelle omzetting in concrete sancties’, zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11.

‘Niet alleen om geweld van de veiligheidsdiensten te voorkomen, maar vooral om de Congolese machthebbers ertoe aan te sporen in dialoog te treden met de oppositie en middenveld en zo de huidige crisis te ontmijnen.’

Met de oproep van de oppositie tot een nationale staking morgen op 19 oktober kwam de maatregel geen dag te vroeg, zegt 11.11.11.

Op 19 december loopt het mandaat van Kabila af, en alles wijst erop dat de crisis dramatisch kan escaleren indien er geen politiek akkoord gevonden wordt voor die datum.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift