Europees parlement stemt nieuwe richtlijn tegen mensenhandel
Rafael Porto Carrero
23 december 2010
Honderdduizenden mensen worden jaarlijks verhandeld naar of binnen de Europese Unie. Een nieuwe richtlijn van het Europees Parlement moet nu paal en perk stellen aan de mensenhandel in de seksindustrie. Maar ook economische uitbuiting in de bouwsector, huishoudelijke slavernij, illegale adoptie en orgaansmokkel zullen aan banden worden gelegd. Slachtoffers zullen tevens beter beschermd moeten worden.
Op de valreep van het Belgisch EU-voorzitterschap keurde het Europees Parlement de nieuwe wetgeving tegen mensenhandel goed. In 43 procent van de gevallen van mensenhandel gaat het om prostitutie (voornamelijk door vrouwen en meisjes). Ongeschoold werk heeft ook een groot aandeel, 32 procent. Slachtoffers krijgen met de wetgeving meer rechten en het begrip “uitbuiting” wordt gevoelig uitgebreid. Opvallend is de suggestie om ook de klanten van slachtoffers aan te pakken.
“Er zal in toekomst meer gekeken worden naar de vraagzijde”, legt Professor Gert Vermeulen van de Universiteit Gent uit. “De EU suggereert om mensen die bewust gebruik maken van de diensten van slachtoffers van mensenhandel, te criminaliseren. Dat geldt natuurlijk niet voor toevallige klanten. Je zou bijvoorbeeld letterlijk mensen aan de ketting in de keuken van de afhaalchinees moeten hebben gezien, om strafbaar te zijn. Bovendien gaat het over een aanbeveling en geen harde verplichting voor de lidstaten.”